24 september 2017 om 20:56
Luister naar

Commentaar: Het verlies van Duitsland

De Duitse regering heeft de verkiezingen verloren. Niet alleen omdat de sociaaldemocratische partij van Martin Schulz het slechtste resultaat sinds de Tweede Wereldoorlog haalde en nu oppositie wil voeren, of dat de CDU/CSU van Merkel ruim een vijfde van haar stemmen verloor. De echte nederlaag is, dat er voor het eerst in zeventig jaar een partij in de Bondsdag komt die haatdragende teksten niet schuwt en vindt dat Duitsland trots mag zijn op wat zijn soldaten in de Eerste en Tweede Wereldoorlog hebben gepresteerd. Een partij die meteen liet weten op bondskanselier Merkel te zullen gaan jagen. Geen ‘constructieve oppositie’, maar een destructieve agenda.

De doorbraak van de AfD, de Alternatieven voor Duitsland, is een kantelmoment. Al langer is een deel van de Duitse kiezers ontevreden over de huidige democratie en haar regels. Voor een deel wordt dat veroorzaakt door de grote ongelijkheid in het land, waar ondanks jarenlange economische groei honderdduizenden onder de armoedegrens moeten leven. Maar het echte thema dat de kiezers aangaven, was dat van de vluchtelingen en de vreemdelingen in Duitsland. Een gevoelsthema, want ook Duitsland heeft inmiddels de grenzen stevig gesloten.

De antwoorden die de CDU en de SPD op de ontevredenheid geven, zijn beschaafd en sluiten aan bij wat de naoorlogse generatie heeft geleerd. Precies dat is de zwakte die nu duidelijk wordt. Het waren vooral ouderen die op de CDU/CSU en SPD stemden en hoopten op het voortzetten van een stabiele ‘grote coalitie’. Maar de grote winst ging naar een partij die nieuwe normen van grof politiek taalgebruik heeft gesteld.

Het stabiele tijdperk Merkel is voorbij, voor Duitsland en ook voor Europa. Zelf kan ze verder regeren, zij het in een andere coalitie, omdat haar verlies beperkt bleef en omdat er voor haar op dit moment geen alternatief is.

Maar ook Merkel heeft aangegeven te beseffen dat het tijd is om niet de structuren, maar de mensen meer aandacht te geven. Voordat blijvende onvrede de kern van de democratie aantast. Want dat maakt de opkomst van de AfD duidelijk: ondanks de openlijke minachting van deze partij voor de rechtstaat, is ze de derde partij van het land geworden.

Ruim dertig jaar geleden waarschuwde bondspresident Richard von Weizsäcker voor dit moment. ‘Laat u niet uiteendrijven door vijandschap en haat’, hield hij de Duitsers toen voor. Het leek onvoorstelbaar. Maar met de komst van de AfD in de Bondsdag heeft de Duitse politiek haar onschuld verloren. Er is weer een partij die wil jagen op haar tegenstanders.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het gif van vreemdelingenhaat

Een land dat wordt gevoed door vreemdelingenhaat krijgt nooit een goed asielbeleid

Langzaam maar zeker - en aangevoerd door de karikaturale teksten van PVV-baas Wilders - doet het gif van de vreemdelingenhaat in Nederland zijn werk.

ND

Beste demonstrerende UvA-student, waarom horen we je niet over de Israëlische gijzelaars?

Zullen we over een jaar of tien moeten toegeven dat die demonstrerende studenten toch ergens een punt hadden? Misschien, misschien niet. Het maakt hun antisemitisme niet minder verwerpelijk. De wereld is niet zwart-wit.

Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.