Jonge visser en solozeiler gered op zee

Nieuws
Twee reddingsacties op zee trokken de afgelopen dagen de aandacht. Een tiener uit Indonesië werd na weken ronddobberen op zee gered en voor een gewonde solozeiler werd een grote hulpactie opgezet.
anp
dinsdag 25 september 2018 om 03:00

Jakarta – Perth

De negentienjarige Indonesische jongen Aldi Novel Adilang werkte volgens TheJakarta Post aan boord van een soort drijvende hut die op drift was geraakt. Hij wist na 49 dagen de aandacht te trekken van een passerend vrachtschip.

De jongen bevond zich vanwege zijn baan al op zo’n 125 kilometer van de kust. De jongen uit Noord-Celebes beheerde een zogeheten rompong, een drijvende val voor vissen. Het vaartuig dreef richting Guam nadat de kabel was geknapt waarmee het was bevestigd aan de zeebodem.

Adilang overleefde volgens Indonesische diplomaten onder meer door vis te vangen. De jongen zag meer dan tien schepen passeren voordat hij via zijn radio de aandacht kon trekken van een vrachtschip. De bemanning droeg hem later over aan de Japanse autoriteiten. Hij is inmiddels weer terug bij zijn familie in Manado.

solozeiler

De redding van de gewonde solozeiler Abhilash Tomy had de nodige voeten in de aarde. Zijn 10 meter lange boot bevond zich op zo’n 3400 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth. Hij raakte vrijdag in de problemen toen zijn mast afbrak tijdens een storm en hij gewond raakte.

Tomy, die meedeed aan de Golden Globe Race, had via een satellietverbinding gemeld dat hij niet meer kon lopen. Hij zei in recente tekstberichten dat hij doorlopend moest overgeven en een brandend gevoel heeft in zijn borstkas.

Bij de reddingsoperatie waren vliegtuigen en schepen uit meerdere landen betrokken. Een woordvoerder van de Australische maritieme veiligheidsautoriteit noemde het goed nieuws dat een Frans onderzoeksschip zo snel ter plaatse kon zijn. De bemanning wist Tomy veilig aan boord te brengen, aldus omroep ABC. De solozeiler wordt overgebracht naar het eiland Amsterdam in de Indische Oceaan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft bondgenoten de afgelopen week herhaaldelijk opgeroepen de stelregel dat geen doelen in Rusland getroffen mogen worden, op te geven.

Navo-chef Stoltenberg roept lidstaten op om Oekraïne toe te staan militaire doelen in Rusland te treffen

NAVO-chef Jens Stoltenberg en een aantal Europese landen voeren de druk op grote lidstaten als de VS en Duitsland op om Oekraïne toe te staan westerse wapens in te zetten tegen militaire doelen in Rusland zelf.

Het ANC hield maandag zijn laatste grote rally in Johannesburg.

Mandela's erfenis in dertig jaar verkwanseld. Gooit Zuid-Afrika het roer om?

Dertig jaar geleden werd Nelson Mandela president van Zuid-Afrika, maar van de hoopvolle stemming van toen is weinig meer over. Deze week verliest Mandela’s partij mogelijk voor het eerst haar meerderheid.

Dag in, dag uit vullen ze de hoofdstraten van de hoofdstad Tbilisi met vlaggen van Georgië, de EU en Oekraïne.

Georgiërs vrezen een Russische toekomst: 'Dit is het gevaarlijkste moment in ons onafhankelijke bestaan'

In de straten van de Georgische hoofdstad Tbilisi heerst al wekenlang een explosieve spanning. De conservatieve regering wil een omstreden wet aannemen waarmee het de samenleving kan zuiveren van ongewenste, ‘buitenlandse’ elementen

Het British Museum in Londen.

Gestolen artefacten uit British Museum verkocht op eBay, FBI doet onderzoek

De FBI mengt zich in het onderzoek naar ruim 1.500 gestolen artefacten uit het British Museum, nu er honderden objecten zijn aangetroffen op veilingsite eBay.

Overlevenden groeven afgelopen weekend met stokken en scheppen in de modder. Zij haalden twee bewoners levend onder het puin vandaan en borgen zes lichamen. De kans op overlevenden is na vier dagen klein.

Ruim 2.000 mensen levend begraven door aardverschuiving Papoea-Nieuw-Guinea

Het aantal doden als gevolg van de aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea is maandag drastisch bijgesteld naar boven. Het natuurgeweld heeft naar schatting ruim tweeduizend levens geëist.

De Russische invasie van Oekraïne heeft EU-uitbreiding weer hoog op de agenda gezet.

EU-uitbreiding terug van weggeweest. Maar is Europa wel klaar voor een nieuwe groeispurt?

EU-uitbreiding staat sinds de Russische invasie weer hoog op de agenda en wordt door hoge Europese functionarissen als noodzakelijk gezien. Maar is dat wel zo - en is het überhaupt wel verstandig?