Extra voetbalterreinen en nieuwe cricketpitch op Leemshoeve

De Leemshoeve, de voetbalterreinen van KFC Turnhout langs de Steenweg op Merksplas, zijn uitgebreid met drie voetbalvelden. Dankzij de toevoeging van een cricketpitch hoeven de Turnhoutse cricketspelers het Stadspark niet meer in te palmen.

Wouter Adriaensen

Met de opening van de cricketpitch slaat het stadsbestuur naar eigen zeggen twee vliegen in één klap. “Het voetbal was uit zijn voegen gebarsten op de Leemshoeve”, vertelt schepen van Sport Hannes Anaf (sp.a). “Op het einde van het seizoen lagen enkele terreinen er door de combinatie van trainingen en competitievoetbal niet meer goed bij. Daarnaast keken de cricketspelers al lang uit naar een vaste stek. Zij speelden de voorbije jaren in het Stadspark maar er waren af en toe conflicten met bezoekers die ongestoord wilden picknicken op het grasveld.”

De stad besloot daarop drie nieuwe voetbalterreinen aan te leggen aan de oostzijde van de Leemshoeve, op een terrein dat voordien gepacht werd door een landbouwer. “Deze velden zijn enkel bedoeld voor trainingen, dus niet voor wedstrijden. Zo kunnen de voetballers en de cricketspelers perfect de velden met elkaar delen. We bekijken nog wat we met de kleedkamers gaan doen want daar gaat het uiteraard ook weer een beetje krapper worden.”

Een cricketveld heeft geen vaste afmetingen maar een doorsnee van ongeveer honderdvijftig meter is gebruikelijk. Daarom werd de pitch, de strook van ongeveer twintig op drie meter waar de batter (de speler die de bal gooit) en de batsman (die de bal zo ver mogelijk wegslaat) elkaar bekampen, tussen twee voetbalterreinen aangelegd. De belangrijkste wedstrijden kunnen dagenlang duren maar een gemiddelde cricketmatch wordt afgewerkt op enkele uren tijd.

De cricketpitch werd officieel geopend met een wedstrijd tussen Hasselt Cricket Club en een team met spelers uit heel Vlaanderen. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Belgische bondscoach, leden van de nationale cricketbond en enkele Turnhoutse cricketspelers. “We zijn de stad en de dienst buurtsport heel dankbaar”, klinkt het bij Alikhan, Safi, Yousef, Omar en Sherzad. “Er is nog geen officiële cricketclub in Turnhout maar deze nieuwe pitch is zeker een extra motivatie om daar werk van te maken.”

De nieuwe terreinen zijn al langer in gebruik dan sinds dit weekend. Zero Gravity - Ultimate Frisbee Club Turnhout maakt er sinds 14 maart gebruik van voor haar wekelijkse trainingen op dinsdag- en donderdagavond. Op 14 en 15 april werd er een onderdeel georganiseerd van de Belgian Ultimate Outdoors Competition 2018, zeg maar het Belgisch kampioenschap buitenfrisbee. In oktober vorig jaar werd na acht jaar wel rugbyclub Turnhout Aces, dat ook trainde op de Leemshoeve, opgedoekt wegens te weinig spelers.