Direct naar artikelinhoud

Wie het onschuldige kusje niet waardeert, verdient geen erotiek

Deze week: kus eens een vreemde, maar wel op de wang, hè.

De kus op de wang wordt als onschuldig ervaren, maar dat is allemaal ook een kwestie van de fantasie.Beeld thinkstock

'Geef alle mooie mensen kusjes en de minder mooie mensen met een prachtig karakter ook', sms'te een ex van de Seksrabbijn een tijd geleden. Dat was een goede zin en een wijs advies.

In de regel wordt onderscheid gemaakt tussen de tongzoen en de kus op de wang. De tongzoen is intiem en kan als overspel worden ervaren. De kus op de wang wordt als onschuldig ervaren, maar dat is allemaal ook een kwestie van de fantasie. En de fantasie is vrij.

Het is hoe dan ook een goed voornemen om mensen, mooie en minder mooie met een prachtig karakter, vaker op wang, neus of voorhoofd te kussen. Daar kan niemand iets tegen hebben. Je kunt tegen collega's wel elke ochtend 'goedemorgen' roepen, maar waarom niet een paar kussen op de wang? Eén, twee of drie.

Als je een willekeurige passant op straat vraagt: 'Zou ik je een kusje mogen geven?', denkt diegene allicht dat u een zakkenroller bent. Maar dat is treurig. U kunt op bescheiden wijze bijdragen aan het bestrijden van dit misverstand door mensen op straat te vragen of u hun 'onschuldige kusjes' mag geven, mits u geen zakkenroller bent.

Wie het onschuldige kusje niet waardeert, wie de knuffel niet eert, verdient geen erotiek.

De kus op de wang wordt als onschuldig ervaren

Te veel smetvrees voor de ander is ook het begin van allerlei ongewenste polarisatie. Mensen in het café kunnen eveneens worden gekust en waarom zou u niet een ober een hand geven en dan vragen: 'Is een kus op de wang hier op zijn plaats?'

Dezer dagen lijkt alle intimiteit verdacht, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat elke aanraking voorkomen moet worden. Integendeel. Je zou kunnen zeggen dat het spreken overschat en aanraken onderschat is. Men spreekt te veel, men raakt te weinig aan. Vermoedelijk nemen veel mensen een huisdier omdat ze graag iets warms aanraken en ze zich bij de mens niet altijd even goed op hun gemak voelen.

Vermoedelijk nemen veel mensen een huisdier omdat ze graag iets warms aanraken

Voordeel is dat het huisdier doorgaans een lekkere vacht heeft, wat van de meeste mensen niet gezegd kan worden, maar die kunnen dan weer een trui aantrekken die fijn aanvoelt.

Huiswerk: spreek met het gezin af dat deze week alle mooie mensen en de minder mooie met een prachtig karakter op hun wang worden gekust.

Vraag drie onbekenden: 'Hebt u een prachtig karakter?' Zeggen ze 'ja,' geef hun dan een kusje.