© svds

Gevel appartementsgebouw dreigt in te storten: brandweer legt dakwerken stil

Op de Liersesteenweg in Mechelen dreigde zaterdagmiddag een deel van de voorgevel van een appartementsgebouw naar beneden te storten. De brandweer kwam ter plaatse en liet de dakwerken aan een aanpalende woning meteen stilleggen.

Stijn Van de Sande

In de woning naast een appartementsgebouw op de Liersesteenweg vinden momenteel grote renovatiewerken plaats. Normaal gezien zou de aannemer vandaag dakwerken uitvoeren, maar dat liep niet zoals gepland. “Toen hij een van de nokbalken wilde weghalen merkte hij dat een deel van de voorgevel van het appartementsgebouw scheef stond”, zegt de eigenaar van de woning. “Hij vertrouwde het niet en vreesde dat de gevel deels zou instorten wanneer hij de balk zou wegnemen.”

“En die vrees was zeker terecht”, zegt brandweercommandant Michel Michiels. “Daarom hebben wij de werken meteen laten stilleggen. Het risico is daarmee geweken, maar uiteraard moeten er wel herstellingswerken uitgevoerd worden aan de gevel. Want als de balk nu verwijderd wordt, zullen er inderdaad stenen naar beneden vallen.” Dat kan ernstige gevolgen hebben. Op het gelijkvloers van het appartementsgebouw is namelijk een bakkerij gevestigd waardoor er heel wat passage is.