Stemt jonge generatie straks op jonge generatie? Of kiest ons Jongerenpanel toch voor ervaring?

Hasselt -

Op 9 juni zullen heel wat jongeren voor het eerst gaan stemmen. Kiezen ze dan voor jongere kandidaten? Of toch liever voor ervaring? Wij vragen het aan een honderdtal UCLL-studenten uit ons Jongerenpanel. “Kans verkeken, tijd voor verandering.”

Stien Vanbaelen

Het Jongerenpanel is een initiatief van Hogeschool UCLL en Het Belang van Limburg. Elke week vragen we meer dan honderd Limburgse studenten hun mening over een actueel onderwerp.

Met 357 zijn ze, de mannen en vrouwen die bij de federale en Vlaamse verkiezingen van 9 juni naar onze stem dingen. Gemiddeld zijn ze 46 jaar en drie maanden oud. De jongste kandidaat is 18, de oudste 78. Maar speelt leeftijd straks een rol in het stemhokje? Als het aan ons Jongerenpanel ligt niet.

“Iemand die net achttien is, lijkt mij veel te jong om politieker te zijn”, zegt student Senne. Al voegt hij er wel aan toe dat leeftijd minder van belang is zolang de standpunten van de kandidaat maar stroken met de zijne. Een populaire mening binnen het jongerenpanel: meer dan 80 procent van de UCLL-studenten is het daarmee eens.

Een kleine minderheid van ons Jongerenpanel gaat wel stemmen op een jonger iemand.© Boumediene Belbachir

“Als je ideeën en acties goed zijn, heb je mijn stem”, zegt leraar in spe Kiomi. “Het belangrijkste is dat de kandidaat goede ideeën heeft en bekwaam is om ze uit te voeren”, vindt ook Anissa. “Ik kies op basis van visie en uitvoerbaarheid van beleid, ongeacht de leeftijd van de kandidaat”, voegt klasgenoot Jarne toe.

Streepje voor

En ook Julie, die voor leerkracht studeert, houdt vooral de standpunten van de kandidaten in haar achterhoofd wanneer ze straks in het stemhokje staat. “Maar het kan wel zijn dat de ideologie van een jonge kandidaat meer zal aansluiten bij die van jonge kiezers”, zegt ze. Toekomstige verpleegkundige Lars denkt ook dat jonge kandidaten een streepje voor zouden kunnen hebben. “Jongere kandidaten kunnen veel kiezers bereiken door promo te voeren via sociale media”, zegt hij.

Levenswijsheid

Voor student Rechtspraktijk Kyenna is leeftijd niet van belang, zij zal eerder stemmen op iemand die vaker ter sprake komt als het over politiek gaat. Ook veel van haar medestudenten laten weten dat ze eerder zullen kiezen voor ervaren kandidaten. “In een hypothetische situatie waarin leeftijd de beslissende factor zou zijn, zou ik eerder naar een oudere kandidaat kijken”, zegt klasgenoot Yben. “Ervaring en levenswijsheid lijken mij toch belangrijk. Maar de kandidaat moet wel nog gezond en actief zijn.”

“Oudere kandidaten hebben vaak meer ervaring in het vak”, vindt ook Lore. “Maar de jonge garde in de politiek komt dan weer extra op voor de jeugd. Een combi van jong en oud, lijkt mij perfect”, besluit de chemiestudent.

Toekomst

Een kleine minderheid gaat wel stemmen op een jonger iemand. Thor vindt het belangrijk om jongere kandidaten een kans te geven om het volk te vertegenwoordigen. “Partijen zoals Vlaams Belang en PVDA zetten ook in op verjonging, daar ben ik heel blij om”, zegt de student.

“Ik stem op een jong iemand omdat de kans groter is dat die verder vooruit zal denken. Oude politici maken beslissingen voor de toekomst van de jeugd, jonge politici voor hun eigen toekomst”, zegt Jonas. Bovendien hebben de oudere generaties hun kans gehad, vindt de student Sociaal Cultureel Werk. “Die hebben ze verkeken. Tijd voor grote veranderingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer