Gendarmes proberen de route tussen Noumea en de luchthaven onder controle te krijgen.
Foto: AFP

Frankrijk lanceert grote operatie met 600 agenten in Nieuw-Caledonië om weg naar luchthaven weer vrij te krijgen

De Franse ordediensten hebben meer dan 600 gendarmes ingezet om "de controle over de 60 km lange weg tussen hoofdstad Nouméa en de luchthaven volledig terug te krijgen". Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken aangekondigd op X. Op 6 dagen tijd vielen daar al 6 doden bij protesten tegen een kieshervorming.

Wat is er aan de hand in Nieuw-Caledonië?

Op Nieuw-Caledonië is de noodtoestand van kracht nadat er maandag rellen waren uitgebroken. Het leger is ingezet, een avondklok is van kracht en er is een verbod op het sociale mediaplatform TikTok.

De rellen zijn een reactie op de goedkeuring van een grondwetswijziging door de Franse Assemblée Nationale, het Lagerhuis van het parlement. Die wijziging zou ervoor zorgen dat iedereen die minstens 10 jaar in Nieuw-Caledonië woont, mag stemmen in de provinciale verkiezingen. Tot nu toe mochten alleen mensen en hun kinderen stemmen die al voor 1998 op het eiland woonden.

In de praktijk gaat het over 25.000 kiezers, vooral Fransen. Tegenstanders zeggen dat de nieuwe regeling ervoor zou zorgen dat de stem van de oorspronkelijke bewoners minder gehoord zal worden. Voorstanders argumenteren dat de verkiezingen zo democratischer worden.

Bekijk: hierom is het erg onrustig in Nieuw-Caledonië

Videospeler inladen...

De Franse autoriteiten willen dringend weer controle krijgen over de weg naar de luchthaven. Nieuw-Zeeland liet weten dat het Frankrijk gevraagd heeft om zijn vliegtuigen op het eiland te kunnen doen landen, om landgenoten te repatriëren. "We wachten op de toelating van Parijs om te weten wanneer deze vluchten in alle veiligheid plaats kunnen vinden", liet de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Peters, weten. 

Demonstranten hebben op verschillende plaatsen blokkades opgeworpen.
Foto: AFP

Sinds dinsdag zijn de commerciële vluchten van en naar Nieuw-Caledonië opgeschort, waardoor volgens de regering 3.200 mensen geblokkeerd zijn, omdat ze de archipel niet kunnen verlaten of er niet heen kunnen reizen. 

6 doden

Het is al 6 dagen onrustig op de eilandengroep ten oosten van Australië. Sinds de rellen begonnen zijn 6 mensen om het leven gekomen en honderden gewond geraakt. Het Franse Hoog Commissariaat op Nieuw-Caledonië meldde vanochtend wel een "kalmere" nacht. Op een week tijd zijn "in totaal 230 relschoppers opgepakt", meldt de dienst nog.

Bemiddelingspogingen zijn tot nu toe mislukt en de Franse president Emmanuel Macron probeert contact te leggen met voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid om de partijen om de tafel te krijgen.

Meest gelezen