Verkeersveiligheid

Niet de eerste keer dat rioolrooster van brug wordt gegooid, vijf jongeren opgepakt

Maria en Gheorghe Tibil.© facebook

De vijf jongeren die vorig weekend op een snelwegbrug een rioolrooster doelbewust naar beneden gooiden, waren onder invloed van lachgas. Een van hen stapte naar de politie toen hij vernam dat de Roemeense trucker Gheorghe Tibil (50) het niet had overleefd.

Pieter Huyberechts, Thierry Goeman

De speurders vreesden dat de zoektocht naar de verdachten die vrijdagnacht een riooldeksel gooiden op de E42 tussen Andenne en Héron moeizaam zou verlopen. Van de daders was geen spoor, het was pikdonker, er hangen geen camera’s in de buurt en er waren geen getuigen. Het gerecht had “iedere automobilist die daar vrijdagnacht in de buurt was” opgeroepen om zich te melden.

Zondagavond werden toch vijf jongeren opgepakt. Het gaat om drie meerderjarigen en twee minderjarigen, ze zijn “niet bekend bij Justitie”. Een van de minderjarigen bood zich zondagavond bij de politie aan, nadat hij via de media had vernomen dat de vrachtwagenchauffeur was overleden “De persoon gaf toe betrokken te zijn bij de feiten en gaf aan dat hij niet de enige was”, legt Régine Cornet, magistraat van het parket van Namen, uit. “Op basis van zijn verklaringen werden vier anderen van hun vrijheid beroofd.” Alle verdachten komen uit Andenne.

Volgens RTL zou woensdag al andere vrachtwagenchauffeur gewond zijn geraakt nadat vanop dezelfde plek een riooldeksel naar beneden werd gegooid. Hij zou ondertussen een klacht hebben ingediend. Eric Hautphenne, de burgemeester van Héron, bevestigt dat daar in de buurt verschillende riooldeksels verdwenen zijn. Het is nog niet duidelijk of het voorval van woensdag gelinkt is aan het dodelijke incident van vrijdagnacht. Het parket heeft de informatie dat het riooldeksel aan een riem hing, niet bevestigd.

Lachgas

Het parket wil voorlopig geen verdere informatie kwijt over het onderzoek. Het blijft dus onduidelijk waarom het riooldeksel op de snelweg gegooid werd. Volgens Waalse media zouden de verdachten de feiten gepleegd hebben “na het gebruik van lachgas”.

Bij het incident kwam de 50-jarige Roemeense vrachtwagenchauffeur Gheorghe Tibil om het leven, die samen met zijn vrouw Maria in de vrachtwagen zat. Het riooldeksel doorboorde de voorruit van zijn vrachtwagen, de man was op slag dood. Het parket heeft de zaak gekwalificeerd als moord. “Het gaat hier om een doelbewuste daad”, zegt Cornet. “Er is een onderzoeksrechter gevorderd die een aantal onderzoeksdaden heeft bevolen. Nogmaals: volgens de eerste vaststellingen gaat het hier om een bewuste aanslag.”