Een 19-jarige riskeert een gevangenisstraf van twee jaar. Hij stond terecht voor handel in verdovende middelen.© Ellen Goris

19-jarige riskeert celstraf van twee jaar voor drugshandel: “Hij stopt niet met het plegen van feiten”

Hoogstraten -

R.S., een jongen van slechts 19 jaar, riskeert een gevangenisstraf van twee jaar. Hij moest zich maandag in de correctionele rechtbank van Turnhout verantwoorden voor de handel in verdovende middelen. “Ik vraag me af waar hij heen wil met zijn leven”, klinkt het in de rechtbank.

Het is 19 april 2023 wanneer de politie in Hoogstraten een bromfietser staande hield die met hoge snelheid voorbij raasde en waarvan achteraan geen kenteken was aangebracht. “De bestuurder was R.S., hij had een cruncher, zakjes cannabis en een gsm bij zich”, legde openbare aanklager Sofie Bruyninckx uit. “Op die gsm werden een honderdtal meldingen van apps met berichten over de handel in verdovende middelen aangetroffen, evenals verzwarende foto’s.”

Een half jaar later, op 18 oktober, werd R. opnieuw aangetroffen terwijl hij aan het racen was. Op dat moment bezat hij meerdere smartphones, waarvan er één opnieuw verzwarende berichten en foto’s bevatte die wezen op drugshandel. Tijdens zijn verhoor gaf hij de handel in drugs toe.

Poging tot doodslag

Ondanks de jonge leeftijd is R. geen onbekende bij justitie. “Hij is al drie keer opgedoken bij de jeugdrechtbank”, verduidelijkt openbare aanklager Sofie Bruyninckx. “De laatste keer was in 2023 waar hij zich moest verantwoorden voor poging tot doodslag. Ik vraag me af waar hij naartoe wil met zijn leven. Hij komt niet tot inzicht en stopt niet met het plegen van feiten.”

Daarom eiste de openbare aanklager een gevangenisstraf van twee jaar en een geldboete voor de 19-jarige.

R.S. verdedigde zichzelf. “Ik kan de feiten niet goedpraten, maar ik heb er spijt van”, vertelde hij de rechter. “Dit gebeurde in een periode waarin ik ruzie had met mijn ouders en uit huis was gezet. Ik werkte toen bij mijn stiefvader, maar ook daar was ik niet meer welkom. Ik heb daarom de keuze gemaakt zonder na te denken om op een andere manier geld te verdienen.”

De rechtbank velt een vonnis op 10 juni. (eg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Turnhout