Vorig jaar werd de politie in Brussel bestookt met vuurwerk.
Foto: VRT NWS

Korpschef verdedigt avondklok voor jongeren in Kuregem op oudejaarsavond: "Signaal voor de ouders"

Jongeren onder de 16 uit grote delen van Kuregem riskeren een arrestatie als ze na 19 uur zonder de begeleiding van een ouder of voogd buitenkomen op oudejaarsavond. Dat heeft de gemeente Anderlecht beslist. "Het is een signaal voor de ouders", zegt korpschef Jurgen De Landsheer. "Kinderen onder de 16 moeten niet alleen op straat rondlopen op oudejaarsavond." 

De beslissing is genomen naar aanleiding van eerdere incidenten in de wijk, waar zwaar vuurwerk en brandende auto’s tot problemen leidden. Het besluit volgt niet lang na een bijeenkomst van de Conferentie van Brusselse Burgemeesters, waar afspraken werden gemaakt over de ordehandhaving op oudejaarsavond in de 19 Brusselse gemeenten.

"Het is geen huisarrest, zoals in Antwerpen", benadrukt burgemeester Fabrice Cumps. In Antwerpen is de maatregel gericht op jongeren die eerder betrokken waren bij overlast. Ook in Anderlecht worden die jongeren niet genegeerd: "We hebben de ouders van minderjarigen die in het verleden zijn aangehouden aangeschreven, maar ze krijgen geen verbod", zegt Cumps.

"Avondklok voor de jeugd"

20 procent van de mensen die de politie vorig jaar tijdens oudjaarsavond in Kuregem heeft opgepakt, was minderjarig. Dat percentage ligt hoger dan in andere wijken, zegt korpschef Jurgen De Landsheer. Dat verklaart voor een deel de noodzaak van de avondklok voor de jeugd.

Ik ben daar misschien een beetje conservatief in, maar ik vind dat ouders kinderen onder de 16 jaar niet alleen op straat moeten laten lopen op oudejaarsnacht

Korpschef Jurgen De Landsheer

Maar de maatregel is tweeledig: enerzijds moet het verstoren van de openbare orde tegengaan. Anderzijds ook jongeren beschermen. "We willen hiermee een signaal geven aan de ouders", zegt De Landsheer. "Ik ben daar misschien een beetje conservatief in, maar ik vind dat ouders kinderen onder de 16 jaar niet alleen op straat moeten laten lopen op oudejaarsnacht. En als ouders dat zelf niet beseffen, nemen wij het initiatief om daar regels rond te creëren."

De Landsheer wijst ook op de veiligheid van zijn personeel. "Wij gaan er alles aan doen om het veilig te houden voor de gewone man en vrouw in de straat, maar vooral ook voor mijn diensten en andere veiligheidsdiensten die de voorbije jaren het mikpunt zijn geweest van geweld." 

De algemene maatregel voor jongeren onder de 16 moet worden gezien als een veiligheidsmaatregel, zegt ook burgemeester Cumps. Hij wijst op het gevaar van bepaalde soorten vuurwerk, zoals de Cobra 8, dat de kracht heeft van een halve handgranaat.

Bij een arrestatie kunnen we ook kijken of er sprake is van een probleem in de opvoedingssituatie
korpschef Jurgen De Landsheer

De komende 13 dagen zullen straathoekwerkers de wijken van Kuregem ingaan om bewoners te informeren over de maatregelen en om te proberen ongeregeldheden te voorkomen. "Wie even bij de buren op bezoek gaat, zal geen problemen krijgen", benadrukt Cumps. "Deze maatregel is bedoeld voor de politie om jongeren te kunnen arresteren als dat nodig is."

Jongeren onder de 16 jaar die op oudejaarsnacht wel op straat komen, worden opgepakt door de politie, stelt De Landsheer. "De ouders moeten hun zoon of dochter dan komen halen bij ons op het commissariaat. Wij kunnen dan ook kijken of er sprake is van een probleem in de opvoedingssituatie. Vooral die opvolging nadien gaan we toch zeker ook proberen doen." 

De bekende Anderlechtse ‘probleemwijk’ Peterbos valt buiten de regeling. "In de afgelopen jaren zagen we vooral in Kuregem veel incidenten", zegt Melissa Morales, woordvoerster van de gemeente Anderlecht. "Vaak maakten minderjarigen deel uit van deze groepen, al waren het niet uitsluitend minderjarigen."

Uitgebrande auto in Anderlecht na vorige jaarwisseling.

In verhouding tot de feiten

Welke gemeenten het voorbeeld van Anderlecht zullen volgen, is nog onduidelijk. Vincent De Wolf, burgemeester van Etterbeek, treedt zijn collega Cumps bij wat de veiligheid van de jongeren betreft: "Is het normaal dat minderjarigen na pakweg 22 uur buiten rondlopen? Zeker als je weet dat er problemen zijn met vuurwerk zoals Cobra’s en met de openbare orde?"

Elke burgemeester beslist welke maatregelen proportioneel zijn op basis van de incidenten van de afgelopen jaren. In Etterbeek vaardigde De Wolf bijvoorbeeld geen algemeen verbod uit voor minderjarigen. "Er zijn wel incidenten geweest rond het kruispunt van De Jacht en in de Sint-Antoons- en Rolinwijk. Ook daar waren minderjarigen bij betrokken: vorig jaar hebben we 7 jongeren gearresteerd. Dat is niet niets, maar het zijn er ook geen tweehonderd", zegt De Wolf.

"De maatregel moet in verhouding staan tot de feiten", gaat hij verder. In Etterbeek neemt De Wolf andere maatregelen. Zo zit hij de komende tijd samen met verschillende spelers, zoals een winkeleigenaar op het Sint-Antoonplein, waar jongeren op oudejaarsavond vorig jaar konden schuilen nadat ze de politie viseerden met vuurpijlen. "Dat is een schending van de openbare orde', zegt De Wolf. "Die winkel blijft dit jaar gesloten. Zo bekijkt elke burgemeester wat het beste is."

Meest gelezen