maandag 16 juli 2018 - Podium
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Marinah: een flinke portie polkadot power. DICK DEMEY

Jarig Afro Latino bereikt kookpunt op zondag

Zwart

Bree Wat onthouden we van Afro Latino 2018? Wel: heel wat. Veel zon uiteraard, enkele uitstekende concerten en vooral een goeie zondag waarop deze jubileumeditie écht op kookpunt kwam. Een overzichtje tussen liters zweet.

Wereldkampioenen op Afro Latino . Het Belang van Limburg

Het zonnigste festival van Limburg kreeg fantastisch zomerweer, drie dagen lang. De brandweer was met een wagen op de weide aanwezig en spoot af en toe eens met de spuit zodat bezoekers even lekker konden afkoelen op de compleet verdorde weide.

De 20ste editie van Afro Latino had ronduit historisch kunnen zijn als de Rode Duivels - stel je voor - de finale hadden gespeeld op zondag en die hadden gewonnen. Wat voor taferelen zou dat hebben opgeleverd aan de Main Stage? Brons halen was ook historisch, maar toch met een iets meer what if-nasmaakje. Maar het was ook een muzikale Belg die voor een van de beste concerten - zoniet het allerbeste concert - op Afro Latino 2018 tekende. Témé Tan - dat charisma, die naturel, die songs, die aanpak - bracht een magisch concert. Hij legde de lat al vroeg heel hoog. In die zin kleurde Afro Latino rood, geel en zwart dit jaar.

Maar door de gemiste finale werd Afro Latino uiteindelijk toch nog ietsje meer rood-geel-groen: de kleuren van de reggae. De Jamaicaanse inbreng lag er dit jaar héél dik op. Met goeie rootsy of poppy reggae van The Dubbeez, Nattali Rize en afsluiter Inner Circle. En met dancehallheadliners als Mr Vegas en Konshens, al konden die laatste twee geen volle tenten lokken.

 Dick Demey

Female power

Vergeleken met voorgaande jaren lokte Afro Latino minder volk op vrijdag en zaterdag. Toch concurrentie van de vele andere festivals in hetzelfde weekend, of een affiche met minder ronkende namen op die dagen? Wie wel de Main Stage vol kreeg was Alvaro Soler op vrijdagavond en Grupo Extra op zaterdag, met een bonte mix van alle latinohits die ooit de hele wereld bereikten: van ‘Lambada’ tot ‘Feeling Hot Hot Hot’ en ‘La Bamba’. Zondag bereikte Afro Latino wel zijn gebruikelijke kookpunt, met al vroeg duidelijk veel meer volk op het terrein, een heerlijk concert van De Palenque à Matongé en een flinke portie female power van Marinah. Latinoliefhebbers die wat op hun honger waren blijven zitten, kregen hier zwoele Zuid-Amerikaanse ritmes voorgeschoteld. Original Gypsies (de naam Gypsy Kings mocht van het management niet gebruikt worden omdat de groep is gesplit) kroonden zich tot dé koningen van Afro Latino 2018 met een misleidend kalm begin, om dan meteen met 8 (!) gitaren een verschroeiend ‘Baila Me’ af te vuren.

Hiep hiep

Waarmee we met het belangrijkste afsluiten: proficiat Afro Latino. Twintig jaar bezig: chapeau. Het ene jaar is beter dan het andere, maar dat ze minstens nog 20 jaar mogen doorgaan. Wie weet ergens inclusief een finale van de Belgen op een groot scherm.

 Dick Demey

Bezoek hbvl.be voor verslaggeving van de bands én leuke Musketonfilmpjes vanop de weide.

Bekijk foto’s van dag 1 op Afro Latino

Bekijk foto’s van dag 2 op Afro Latino

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws