In Waterschei cité worden tal van initiatieven uitgerold die moeten leiden tot een duurzame waterstrategie.© Chris Nelis

In Waterschei experimenteren ze met duurzame waterstrategie: waterplein en wadi’s

GENK -

De uitrol van Waterschei cité als experiment voor duurzame waterstrategie krijgt nu ook een praktische vorm. Zo wordt het Talingplein heringericht tot een waterplein en komen er wadi’s aan de Oekraïense kerk.

Chris Nelis

Om zuiniger en efficiënter om te springen met water heeft de stad Genk in Waterschei een experiment opgestart. Dat heeft vooral tot doel regenwater zo veel mogelijk nuttig te gebruiken. “Dat gaat door samen te werken met tal van partners en te investeren in natuurlijke oplossingen”, zegt schepen van Duurzaamheid Toon Vandeurzen (CD&V). “We willen een leefomgeving creëren die bestand is tegen de uitdagingen van de klimaatverandering. Al de ingrepen die we in Waterschei voorzien, gaan ertoe leiden dat 6,6 miljoen liter regenwater uit de riolering geweerd wordt. Dat is 3,3 keer het volume van ons stedelijk zwembad.” Eerder werd de voormalige bushalte aan de Schoolstraat en de parkeerplaatsen in de Broeder Arnoldstraat omgevormd tot een groene zone waar regenwater de grond kan infiltreren. In het wijkcentrum worden demonstraties gegeven over hergebruik van regenwater en de Mezenstraat krijgt een retrofit om het regenwater in de groene berm te laten lopen. Aan de Oekraïense kerk komen twee wadi’s en het Talingpark wordt heringericht tot een waterplein met een centrale wadi en een regenwaterput. Het project verloopt in een samenwerking met Aquafin en met financiële steun van de Vlaamse overheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer