Direct naar artikelinhoud
CONCERTTIPS

Deze concerten mag u deze week niet missen

STIKSTOF, hier op Pukkelpop, stelt in de AB zijn nieuwe plaat 'Overlast' voor.Beeld Senne Van Der Ven

U wil deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. JUICY

Bruxelles vie! Na Roméo Elvis, Témé Tan en Angèle klopt er nog meer Franstalig talent op onze deur. Julie Rens en Sasha Vovk, alias JUICY, dropten met ‘Die Baby Die’ een single die uitnodigt om met een cabrio door de buitenwijken van de stad te knallen. In de AB en Beursschouwburg stellen de (urban)popprinsessen van JUICY hun eerste ep voor. Benieuwd of ze méér zijn dan een toevallige passant, al geloven wij van wel.

Lees hier een interview met JUICY.

Op 22/3 in de AB en 23/3 in de Beursschouwburg, Brussel.

2. Rhye

Het wordt moeilijk om Rhye nog te overtreffen in de categorie Bloedgeile Ballads. Op tweede langspeler Blood kiest Mike Milosh voor timide maar dansbare grooves die wekenlang in het hart kamperen. Rhye is – ook na het vertrek van producer Robin Hannibal – onze favoriete leverancier van frêle popmuziek. Als u in de AB de ogen sluit, zal Milosh’ falsetto u een zondagavond bezorgen zoals u die nog maar zelden hebt meegemaakt.

Op 25/3 in de AB, Brussel.

3. STIKSTOF

“Voortaan gaan we waanzinnig, hevig / dus hap naar adem, het wordt adembenemend.” STIKSTOF is een hiphopcollectief van zijn woord. Op hun derde plaat Overlast klinken Jazz, Omar G, Astrofisiks en DJ Vega harder, ruwer, grootser maar vooral beter dan ooit. “Als deze plaat goed landt, is STIKSTOF niet langer berucht, maar beroemd in eigen land”, schreef onze recensent Sasha Van der Speeten. Geloof ons: die shit is zwanger!

Lees hier een interview met STIKSTOF en hier de recensie van Overlast.

Op 21/3 in de AB, Brussel.

4. Tune-Yards

Tune-Yards is terug en dat is zoals vanouds goed nieuws voor het gemoed. Op haar vierde plaat I Can Feel You Creep Into My Private Life stuitert Merrill Garbus van disco naar house over industriële postpunk naar popmuziek. Het leverde het Amerikaanse multi-talent een sociaal bewuste – onder meer ras en cultural appropriation komen aan bod – en uiterst dansbare indiepopplaat op die live volledig tot leven zal komen.

Lees hier een interview met Merrill Garbus van Tune-Yards.

Op 22/3 in de Botanique, Brussel.

5. ’t Hof van Commerce

Als u niet op de hoogte bent, brengen wij daar graag verandering in: ’t Hof van Commerce wordt twintig en viert feest. Ze vieren dat met nieuwe muziek – check hieronder hun nieuwe single ‘BAM!’ – en een tournee langs de clubs in uw buurt. Of Serge Buyse, Flip Kowlier, 4T4 al niet lang versleten zijn, vraagt u? Ga hen live zien, en ze blazen u met plezier van uw sokken.

Op 23/3 en 24/3 in Cactus, Brugge, op 27/3 in Het Depot, Leuven en op 29/3 en 30/3 in Vooruit, Gent.

6. Fleddy Melcully

Fleddy Melculy is een uit de hand gelopen grap, maar ’t is er wel een met een lange adem. Met het nieuwe De kerk van Melculy kent de succesvolle debuutplaat van Jeroen Camerlynck (De Fanfaar) en co een vervolg. Op die nieuwe langspeler klinkt Fleddy Melculy nog steeds schots, scheef en hilarisch. Binnenkort te zien in een zaal van uw buurt, met een duidelijke missie: bewijzen dat ze méér zijn dan een eendagsvlieg.

Op 22/3 in Trix, Antwerpen.

7. Wiley

Het was Wiley die de grime uit de ondergrond haalde, er vervolgens het Verenigd Koninkrijk mee veroverde en niet veel later volgde de rest van de wereld. Als u van ratelende beats, duizelingwekkende raps om over te struikelen en een feest houdt, kunnen we ons niet inbeelden waarom u de passage van Wiley in de Beursschouwburg of Het Bos zou skippen.

Op 22/3 in Beursschouwburg, Brussel en 23/3 in Het Bos, Antwerpen.

8. Damien Jurado

Damien Jurado is in onze platenkast een buurman van Sun Kil Moon en Jason Molina. Met Visions of Us On the Land presenteert de verhalenverteller en songschrijver het sluitstuk van zijn trilogie. Kunstencentrum STUK kondigt Damien Jurado aan als een vakman die “doet denken aan Nick Drake en Bill Callahan, maar evenwel aan The Cramps en Captain Beefheart.” Er zijn slechtere referenties, toch?

Op 21/3 in STUK, Leuven.

9. Sondervan

Dago Sondervan is een jazzdrummer, maar laat u dat niet misleiden: de man is van alle markten thuis. Hij goochelt met klanken, ritmes en eigenzinnige melodieën, ongeacht het genre van afkomst. Als dj bracht hij jungle naar de Belgische clubs: hij speelde al met onder anderen Daan en Trixie Whitley en bracht onder verschillende pseudoniemen elektronica uit. In DE Studio verschijnt hij echter als Sondervan op het podium, omringd door Peter Vandenberghe (Flat Earth Society), Mirko Banovic (Arno, Arsenal) en Marcelo Moncada (Trio Cachai). Voor een boeiend experiment moet u deze week in Antwerpen zijn.

Op 22/3 in DE Studio, Antwerpen.

10. Dean Blunt

Tijdens de vorige passage van Dean Blunt, in 2015 in de Vooruit, raakte onze recensent Pieter Coupé zijn kluts kwijt. “Lang geleden dat we na een concert zo verwonderd en gedesoriënteerd buitenkwamen”, herinnert hij zich. De Londense art-pop provocateur komt deze week terug naar België met een show waarnaar het gissen is. Breng hij zoals vanouds georkestreerde chaos of kiest hij voor een andere aanpak? Eén ding is zeker: een show van Dean Blunt is intrigerend gebeuren.

Op 20/3 in Beursschouwburg, Brussel.