Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Succesvol beleggen? 5 minuten per maand volstaan.

Boekenwijsheid over beleggen
Beeld Unsplash

Dat je geld op een spaarboekje ‘verdampt’ is geen nieuws. Door de hoge inflatie en de lage interesten, verlies je aan koopkracht. Beleggen in aandelen, fondsen of obligaties maakt een hogere opbrengst mogelijk, al staat daar een hoger risico tegenover. Natuurlijk moet je weten wat je doet, en het risico zoveel mogelijk spreiden.

Wij vroegen beleggingsexperts naar hun favoriete beleggingsboek, en vooral: welke belangrijke lessen ze daaruit haalden.

Ik heb dit boek aan al mijn kinderen en petekinderen cadeau gedaan

Het favoriete beleggingsboek van Patrick Verelst

Welk boek is een must read voor zowel de beginnende als de ervaren belegger? Patrick Verelst is afgevaardigd bestuurder van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB), een non-profit organisatie die individuele beleggers en beleggingsclubs op een onafhankelijke manier informeert en vorming aanbiedt rond het beheer van (voornamelijk) aandelen. Hij tipt ‘Beleggen voor (je) kinderen’ van Wilfried Voorspoels (2016, uitgave in eigen beheer).

Patrick Verelst: “Dit toegankelijke werk van 186 pagina’s is geschreven door Wilfried Voorspoels, docent bij VFB. Beleggen voor (je) kinderen legt complexe dingen eenvoudig uit, is bijzonder makkelijk toepasbaar en daardoor een van de meest toegankelijke boeken over beleggen. Wilfried Voorspoels bespreekt in zijn boek een vijftiental strategieën, elk met hun eigen risicoprofiel. Ik heb het boek al heel vaak cadeau gedaan, aan studenten maar ook aan al mijn kinderen en petekinderen.” 

Iedereen belegger
“Beleggen in reële activa, met name aandelen van bedrijven, rendeert op lange termijn veel beter dan financiële producten zoals obligaties. Beleggen op de Amerikaanse beurzen leverde de afgelopen negentig jaar een gemiddelde return van 9,7% op jaarbasis op. Dat is inclusief de grote crash van de jaren 30. Na inflatie hou je een rendement over van meer dan 6%. Met dit boek kan in principe iedereen beleggen. Iedereen die wat geld voor langere tijd kan missen, doet er goed aan te investeren in aandelen. De auteur bespreekt, zonder vooroordelen, een paar mogelijke benaderingen van beleggen waar iedereen zijn voordeel mee kan doen.”

Kies de strategie die bij je past
“Beleggen is geen exacte wetenschap. Kies dus de benadering die het best bij je past. Ook als je weinig tijd hebt, kan je beleggen. Je hoeft niet veel achtergrondkennis te hebben om te beginnen, een langetermijnbelegger bouwt heel geleidelijk zijn portefeuille op. Koop kwaliteit, verkoop niet te veel, maak je niet te veel zorgen. Mijn twee favoriete strategieën uit het boek zijn: Beleggen op basis van groeiende dividenden en het Dual Momentum Investing principe. Beleggen op basis van groeiende dividenden is beleggen bij ‘dividend aristrocraten’. Dat zijn bedrijven die de afgelopen 25 jaar elk jaar hun dividend verhoogden zoals bijvoorbeeld Coca Cola, Procter & Gamble of, dichter bij huis, Ackermans & Van Haaren.

Het Dual Momentum Investing principe kan je een beetje vergelijken met de wet van Newton, die zegt dat een lichaam in beweging blijft bewegen. Zo kan je stellen dat aandelen die het goed gedaan hebben, over het algemeen ook beter zullen blijven presteren. Het omgekeerde geldt voor aandelen die achterblijven. Met deze filosofie zou je dus eigenlijk maar 5 minuten per maand moeten bezig zijn met beleggen. Welke strategie je ook kiest, ga voor een benadering die past bij je risicoprofiel. Want, zoals de titel van het boek al stelt: beleggen doe je niet enkel voor jezelf maar ook voor je kinderen. Met dit boek kunnen zelfs jongvolwassenen veilig op de beurs starten. Beleggen wordt echt kinderspel voor iedereen.”

BinckBank geeft 20.000 euro aan drie mensen met een overtuigende goesting om te beleggen. Met dat bedrag zullen zij zich vijf maanden op de beurs begeven. Benieuwd hoe ze deze uitdaging aanpakken? Volg de drie beleggers op www.binckchallenge.be en wie weet hou ook jij er geld aan over.

Boekenwijsheid over beleggen
Beeld Unsplash

Deze informatie is afkomstig van derden en niet bedoeld als individueel beleggingsadvies van BinckBank. De aangeboden informatie is algemeen en houdt geen rekening met uw financiële situatie, risicobereidheid en beleggingsdoelstellingen. BinckBank aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor deze beleggersinformatie en heeft geen enkel belang bij de inhoud ervan

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel