Direct naar artikelinhoud
Brussel

Dader mesaanval aangehouden voor poging doodslag met terroristisch karakter

Het incident vond plaats aan het politiekantoor aan de Kolenmarkt.Beeld BELGA

De man die dinsdag een agent aanviel in Brussel, is onder aanhoudingsbevel geplaatst voor poging doodslag met een terroristisch karakter. Dat meldt het parket. Volledige duidelijkheid over het motief van de dader is er evenwel nog niet.

De aanval vond dinsdag om 5.30 uur plaats toen de agent op wacht stond voor het politiecommissariaat aan de Kolenmarkt in het Brusselse centrum. Een man, die twee keukenmessen bij zich had, raakte de agent in de hals. Twee andere agenten openden het vuur en raakten de aanvaller in de romp.

De agent raakte bij het incident niet levensgevaarlijk gewond, de aanvaller zelf wel. De man ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis en kon nog niet verhoord worden.  De aangevallen agent heeft dinsdag wel al het ziekenhuis mogen verlaten.

Motief nog niet duidelijk

De aanvaller bleek de 33-jarige Issam T., een man die al verschillende veroordelingen opliep voor diefstallen met braak en geweld, gewapende overvallen en verboden wapenbezit. In 2014 werd hij door de kamer van inbeschuldigingstelling geïnterneerd voor een poging doodslag op een cipier en verboden wapenbezit. In oktober 2018 werd hij ondanks een negatief advies van het parket vrijgelaten door de Kamer ter Bescherming van de Maatschappij van de strafuitvoeringsrechtbank.

De onderzoeksrechter plaatste de man onder aanhoudingsbevel voor poging doodslag met een terroristisch karakter, maar dat gebeurde bij verstek aangezien de man nog niet kon verhoord worden. Hij verkeert nog buiten bewustzijn en in kritieke toestand. Volledige duidelijkheid over zijn motief is er dan ook nog niet.

Uit bronnen nabij het onderzoek is vernomen dat er bij de huiszoeking bij de man thuis geen aanwijzingen gevonden werden van linken met IS of andere terreurorganisaties, maar daarover wou het parket geen commentaar kwijt.