© Tom Palmaers

22 verdachten opgepakt in drugsonderzoek dumpingen van chemisch afval

Na de dumpingen van chemisch drugsafval in Hasselt, Hamont, Genk en Zonhoven eind vorig jaar heeft de politie vanmorgen 24 invallen gedaan in het drugsmilieu. In Limburg maar ook in Nederland en Duitsland werden in totaal 22 verdachten - een Roemeen zou alles regelen - ingerekend voor de productie en handel in synthetische drugs. De aanmaakstoffen werden vanuit China ingevoerd naar Roemenië. Via Duitsland werden ze doorgevoerd naar de drugslabo’s in de Belgisch-Nederlandse grensstreek.

NV/maw

Tijdens de internationale actie waarbij vandaag liefst 255 politiemensen werden ingezet, is een productielabo voor synthetische drugs aangetroffen in Nederland. Bij de invallen troffen agenten ook 2,4 miljoen euro cash aan. Dat geld lag bij een Nederlandse toeleverancier voor coffeeshops. De internationale drugsbende was niet alleen actief in de synthetische drugs maar ook in de organisatie van de teelt van cannabis.

In onze provincie werden vandaag nog drie cannabisplantages ontmanteld, een plantage was al gestopt. Bij de verdachten is 20.000 euro in beslag genomen. De speurders namen ook vijftien luxevoertuigen in beslag bij de vermoedelijke bendeleden.

De Duitse rechercheurs hebben in een loods een grote hoeveelheid plantagemateriaal voor hennep gevonden, net als hardware voor het beheer van die plantages.

Het onderzoek startte in Limburg na de vondst van vrachtwagens vol chemicaliën van drugslabo’s. Een eerste vrachtwagen werd een jaar geleden aangetroffen in de buurt van de Pukkelpopweide in Kiewit. Even later volgde een gelijkaardige vrachtwagen die in Nederland was gestolen en in Hamont werd gedumpt met chemicaliën. Een maand later werd zo’n vrachtwagen aangetroffen in Genk. Tenslotte was er in november vorig jaar weer een vrachtwagen die gebruikt was voor dumpingen. Die stond in Zonhoven. In de buurt troffen agenten ook een drugslabo aan in een boerderij.

Het drugslabo van de federale gerechtelijk politie voerde het onderzoek. Vandaag hebben politie en parket de resultaten van het onderzoek gepresenteerd. De internationale handel in chemicaliën is blootgelegd. Achter de handel zit een verdachte in Roemenië. De organisatie voerde de aanmaakstoffen uit vanuit China naar Roemenië, en via Duitsland werd verdere doorvoer geregeld naar Nederland en België. De grondstoffen waren voor de synthetische drugslabo’s in de grensstreek.