© ward bosmans

“Ik ga mijn instellingen meteen aanpassen”

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) was vrijdag te gast op de campus Pitzemburg van het Busleyden Atheneum in Mechelen. Tijdens een tournee langs Vlaamse scholen wil hij jongeren bewust maken van het belang van privacy wanneer ze sociale media gebruiken.

Ward Bosmans

Philippe De Backer gaf in Mechelen de aftrap van zijn nieuwe scholentournee. Hij geeft zelf les aan jongeren van 12 tot 18 jaar. Vorig jaar bereikte hij op die manier een 1.500-tal leerlingen in vijftien scholen. Ook dit schooljaar staat hij minstens één keer per maand voor de klas.

De Backer beseft dat sociale media niet meer weg te denken zijn uit het dagelijks leven van jongeren. “Ze staan op met Snapchat, lunchen met Instagram, maken hun huiswerk met Google, checken intussen Twitter en gaan slapen met Facebook. Ze zijn digital natives en dat maakt hen des te kwetsbaarder. Vooral als ze er geen rekening mee houden dat hun digitale leven ook tegen hen gebruikt kan worden. Als bevoegd staatssecretaris is het mijn taak om hen daar bewust van te maken.”

Experiment

Philippe De Backer begon zijn les in Mechelen met een experiment. Tot grote verbazing van een aantal leerlingen was de staatssecretaris hun Facebook- of Twitterprofiel gaan uitpluizen. De Backer confronteerde de leerlingen met enkele van de dingen die ze online gepost hadden. Er was heel wat hilariteit in de zaal, maar iedereen was zich meteen bewust van de impact die een achteloos geplaatst berichtje of een foto kunnen hebben.

Philippe De Backer wil ‘Bewustwording over Privacy’ zelfs laten opnemen in de eindtermen in middelbare scholen. “Op sommige scholen wordt er al les gegeven over privacy, maar dat is lang niet in iedere school het geval. Jongeren moeten vooral tips krijgen waarmee ze aan de slag kunnen gaan om bewust hun eigen keuzes te maken.”

Moyra Everaerd (16) was behoorlijk geschrokken toen de staatssecretaris haar naam riep. “Hij had een presentatie gevonden die ik voor school had gemaakt en hij vroeg mij of ik nog steeds mijn klas mis. Op de eerste schooldag had ik namelijk een berichtje gepost waarin ik schreef dat ik mijn klas van vorig schooljaar mis. Ik ga straks meteen kijken of ik iets kan veranderen aan de instellingen.”

Skittles

Noah Andries (16) weet nu dat hij een gezamenlijke passie heeft met Philippe De Backer. “De staatssecretaris zei dat hij ook houdt van skittels, een soort snoepjes. Toen hij er ook nog eens bij vertelde dat ik de pagina ‘Ik vind skittels lekker, maar u nog lekkerder’ geliket had, was dat wel een gênant moment. Ik kon mij zelfs niet meer herinneren dat ik dat ooit gedaan had. Ik ga mijn Facebook beter afschermen en een aantal dingen unliken.”

Jago Willems (15) is een beloftevol wielrenner. Dat had Philippe De Backer ook ontdekt. “Hij vroeg mij waarom ik niet gewonnen had op het Belgisch kampioenschap en ik pas tweede eindigde. Ik weet zelf niet altijd wat er over mij op Facebook verschijnt.”

Bram Stellaert (17) werd niet aangesproken door De Backer en daar is een goede reden voor. “We kregen tijdens de les informatica eens een aantal tips om onze instellingen te veranderen. Ik heb ze aangepast zodat alleen vrienden kunnen zien wat ik post.”