Veldslag na Club-Antwerp: Nederlandse hooligans raken zwaarbeveiligde match binnen met gekopieerde tickets

Nederlandse hooligans hebben een ravage aangericht na de zwaarbeveiligde match Club Brugge-Antwerp. Enkele tientallen raakten met een vals ticket binnen in het stadion en na de wedstrijd werden 120 relschoppers opgepakt die in de clinch gingen met de ordediensten. Bij de rellen vielen drie gewonden.

Junior Verbeeke, Tim Lescrauwaet, Maarten Delvaux

Het moet zowat de best beveiligde wedstrijd van het jaar zijn geweest, die tussen Club Brugge en Antwerp gistermiddag. Met in totaal 400 agenten zette de politie alles op alles. En toch slaagden tientallen Nederlandse supporters van ADO Den Haag, de Nederlandse zusterclub van Club Brugge, erin om met een vals ticket binnen te geraken. Volgens verschillende bronnen ging het om één en hetzelfde ticket dat een aantal keer werd gekopieerd. “Frustrerend gezien de grote middelen die werden ingezet”, aldus Dirk Van Nuffel, korpschef van de Brugse politie. “Uiteraard hebben wij aan Club Brugge gevraagd hoe dat is kunnen gebeuren. Of het om een organisatorische fout of om een technische bug ging, zal nog moeten blijken.”

Voor de wedstrijd waren er al geruchten dat ook Nederlandse hooligans zich met de match Club Brugge-Antwerp zouden komen bemoeien. Maar dat ze op die manier de beveiliging konden omzeilen, doet toch de wenkbrauwen fronsen. Club Brugge had ­namelijk eerder ook al alle Antwerp-supporters getraceerd die zich lid maakten van een Brugse supportersclub om zo tickets tussen de thuissupporters te kunnen bemachtigen. Die tickets werden allemaal geannuleerd. Het toont aan dat Club Brugge er alles aan wou doen om supporters met verkeerde bedoelingen te weren.

Confrontatie met politie

Na de wedstrijd probeerden hooligans van de Nederlandse voetbalclub ADO Den Haag - bevriend met de fans van Club - tot bij het uitvak met Antwerpsupporters - waarbij zich ook fans van het Nederlandse Willem II zouden bevinden - te geraken. Dat werd verhinderd door de politie en daarbij geraakten twee stewards en een agent zwaargewond.

“Een uur na de wedstijd ontstonden schermutselingen in de buurt van Sint-Andries”, aldus korpschef Dirk Van Nuffel, van politiezone Brugge. Tientallen supporters van ADO Den Haag raakten betrokken bij een incident in een café vlak bij het stadion. Enkele leden van de Brugse harde kern schoten hen te hulp. Uiteindelijk richtten de meer dan honderd hooligans zich tot de politie. “Het ging om harde kernen van supportersgroepen van ADO Den Haag en Willem II. Die twee groepen probeerden elkaar te treffen maar zijn op de politie gestoten. Onderweg richtten de supportersclans wat schade aan, aan bomen, etalages en andere voorwerpen die hun weg kruisten. Eén wagen werd op zijn dak gegooid en er was een poging om die in brand te steken maar dat lukte niet. Hoe groot de schade uiteindelijk is, kon nog niet definitief vastgesteld worden.”

Er gebeurden uiteindelijk 120 gerechtelijke aanhoudingen. “De preventieve inzet loont”, aldus Van Nuffel. “Er was vooraf een risicoinschatting. De stewards hebben tijdens en kort na de wedstrijd de situatie zeker goed aangepakt. Uiteindelijk valt de kernen van Club Brugge en Antwerp weinig te verwijten. Ze hebben zich - op enkele scheldpartijen na - vrij naar behoren gedragen”, besluit de korpschef van Brugge.

© Foto Kurt

© Foto Kurt

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer