© Gil Placquet

Tiener spuwt naar jeugdrechter omdat die hem naar instelling stuurt

Een jonge crimineel en zijn familie hebben het begin deze week enorm bont gemaakt op de Mechelse jeugdrechtbank. Zo werden er bedreigingen geuit aan het adres van de jeugdrechter, werd er in haar richting gespuwd en werd zelfs een begeleidende politieman van een trap geduwd.

Theo Derkinderen

Waarvoor de zeventienjarige jongeman voor de jeugdrechter moest verschijnen is niet helemaal duidelijk, maar vast staat dat hij al in de jeugdinstelling van Everberg was opgesloten. Begin deze week moest hij opnieuw voor de jeugdrechter verschijnen en die stuurde hem met een verlengd verblijf opnieuw richting Everberg. Dat was niet helemaal naar de zin van de tiener. Toen de begeleidende politiemensen het kereltje wilden boeien, rukte hij zich los en liep terug richting jeugdrechter. Hij uitte bedreigingen en spuwde ook in haar richting. Uiteindelijk kon de politie de dolle jongeman overmeesteren en naar buiten begeleiden. Maar daar ontstond opnieuw tumult, omdat de moeder en tante van de tiener zich met de zaken begonnen te bemoeien. Een politieman spoot zelfs pepperspray op zijn hand - een zachtere politietechniek dan het gebruik van pepperspray in de ogen - en probeerde ook te bemiddelen.

Van trapjes geduwd

Maar op dat moment ging de vader van de zeventienjarige door het lint en zou één van de politiemannen geduwd hebben. De man viel van enkele trapjes en raakte lichtgewond aan de knie. Ook een advocate zou geduwd en zelfs bespuwd zijn.

Uiteindelijk kwamen interventieploegen van de lokale politie Mechelen-Willebroek in bijstand en keerde de rust geleidelijk aan weer.

Het ging niet om het eerste incident van de jongste weken op de Mechelse jeugdrechtbank. Op 26 juni liep de behandeling van een zaak - van een minderjarig meisje - ook al helemaal uit de hand. De vader maakte tijdens het proces duidelijk dat hij alles aan het opnemen was. De jeugdrechter liet verstaan dat zoiets niet kon, maakte een einde aan de zaak en nam een beslissing in verband met de verblijfplaats van het meisje. Dat schoot bij de vader in het verkeerde keelgat en begon de jeugdrechter de huid vol te schelden. Daarbij werden ook doodsbedreigingen geuit.

Voor onderzoeksrechter

Ook nu greep de politie in en arresteerde de 44-jarige vader uit Willebroek. “Hij is voor de onderzoeksrechter geleid wegens het uiten van doodsbedreigingen aan een rechter. Na een grondig verhoor is de betrokkene mogen beschikken onder strikte voorwaarden”, bevestigt Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket, afdeling Mechelen, het nieuws.

De man zal - als de zaak wordt doorverwezen door de raadkamer - wellicht in het najaar voor de rechtbank moeten verschijnen.

Wat de gevolgen zijn voor de ouders en tante van de zeventienjarige jongen die begin deze week amok maakten, is nog niet duidelijk. Zij zouden niet voor de onderzoeksrechter geleid zijn. Maar de kans is niet onbestaande dat ze alsnog over de feiten zullen verhoord en mogelijk vervolgd worden.