Bejubelde operazangeres Montserrat Caballé, die met Freddie Mercury meezong op ‘Barcelona’, overleden

© EPA

Een van de grootste nog levende sopranen ter wereld is niet meer. Operazangeres Montserrat Caballé kreeg wereldwijd lof, werkte samen met Freddie Mercury en zong onder meer in New York, Bremen, Wenen en Lissabon. Ze overleed op 85-jarige leeftijd.

gjs

“Ze is deze nacht gestorven in het ziekenhuis van Sant Pau”, aldus een bron binnen het ziekenhuis zaterdag. Caballé kampte al jaren met gezondheidsproblemen, en kon zich na een val zes jaar geleden bijna uitsluitend in een rolstoel verplaatsen. Twee weken geleden werd ze naar het ziekenhuis overgebracht met een blaasprobleem.

Sopraan

María de Montserrat Bibiana Concepción Caballé i Folch wordt beschouwd als een van de grootste sopranen van Spanje. Ze begon haar carrière in 1956 in het Zwitserse Bazel, en trad meer dan 4.000 keer op. Haar internationale doorbraak dateert van 1965, toen ze de titelrol vertolkte in ‘Lucrezia Borgia’ van Gaetano Donizetti in Carnegie Hall in New York.

Caballé werd ook bekend bij het grote publiek door samen te werken met Freddie Mercury, de frontman van rockband Queen die voor haar het nummer Exercises in Free Love schreef. Met hem nam ze Barcelona op, een lied dat een wereldhit werd en onder meer gebruikt werd als officieel lied van de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. In 1999 zong ze het lied net voor de finale van de Champions League voetbal, met een bandje met de stem van de overleden Mercury dat meeliep.

“Droevig nieuws. Een grootse ambassadeur voor ons land is overleden, een sopraan die internationale roem kreeg. Montserrat Caballé, haar stem en haar zachtheid zullen voor altijd bij ons blijven”, schreef de Spaanse premier Pedro Sánchez op Twitter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen