Tiener vindt zeldzame Lego-octopus op Brits strand, 27 jaar nadat monstergolf container overboord had geslagen

Een jongen van 13 heeft op een strand in Cornwall een Lego-octopus gevonden die maar liefst 27 jaar lang in zee lag. In 1997 vlogen 62 containers overboord van een cargoschip, en één van die containers bevatte 5 miljoen stukjes Lego - waarvan Liutauras er nu nog eentje vond. 

Aan een strand in Cornwall heeft de 13-jarige Liutauras een octopus in Lego gevonden. Niets speciaals? Wel als je bedenkt dat het stukje meer dan 25 jaar lang in de zee gelegen heeft. Het is namelijk afkomstig uit een container die in 1997 overboord sloeg. 

Het verhaal achter de verloren legoblokjes

In 1997, op 13 februari om precies te zijn, werd het cargoschip Tokio Express geraakt door een zogenoemde monstergolf voor de kust van Cornwall, in het Verenigd Koninkrijk. Het gevolg? 62 containers overboord. Een ervan bevatte maar liefst 5 miljoen stukjes Lego. En alsof toeval niet bestaat: het thema was "zee". Het voorval ging de geschiedenis in als "The Lego Spill van 1997".

In de maanden die volgden vonden strandjutters langs de Engelse, Ierse of Noord-Franse stranden stukjes Lego in de vorm van zwaarden, duikflessen of zwemvinnen. Er is zelfs een project aan gewijd: "Lego Lost at Sea". En, er is ook een link met ons land, want de stukjes duiken af en toe ook hier op. Ook nu nog. In februari 2022 werd er bijvoorbeeld nog een "blue flipper" gevonden op het strand in Bredene

De octopussen zoals de 13-jarige jongen nu gevonden heeft, worden gezien als de heilige graal van die Legoramp. In cijfers: er vielen die 13e februari 1997 352.000 paar zwemvliezen overboord, 97.500 duikflessen en 92.400 zwaarden, maar slechts 4.200 octopussen. 

We hadden niet verwacht dat we er eentje zouden vinden, omdat hij zo zeldzaam is 

Vader van Liutauras

Liutauras zelf was "heel blij" met zijn vondst. De voorbije jaren verzamelde hij zo al bijna 800 stukjes Lego, tijdens wandelingen met zijn familie. "We hadden niet verwacht dat we er eentje zouden vinden, omdat hij zo zeldzaam is", zegt ook zijn vader aan persagentschap PA. Liutauras heeft ook al een volgend doel: een van de draken vinden - daarvan belandden er in 1997 33.941 in de zee. 

"De Lego-octopussen zijn erg moeilijk te vinden", zegt ook Lego Lost at Sea. "Wanneer ze verstrikt raken in zeewier, zijn ze bijna onmogelijk te zien." Maar, zo vertelt bezieler Tracy Williams, twee dagen na de vondst van Liutauras werd er nóg een octopus aangetroffen. Ze wijt het aan het hoge springtij en de sterke wind. "Wanneer die twee tegen elkaar botsen, vreten de golven de duinen op. Daardoor komt een deel van het aangespoelde plastic vrij", zegt ze aan The Guardian. Want hoe leuk ook, Williams benadrukt dat "The Lego Spill" vooral een voorbeeld is van de hoeveelheid plastic die er in onze oceanen terechtkomt én blijft. 

Meest gelezen