“Zijn levensgrote poster versiert de slaapkamer, het pasfotootje van mijn man hangt in de hoek”: Paul Severs-fans over hun God

 ©  rr

Zanger Paul Severs is dinsdag op 70-jarige leeftijd overleden. Wij spraken enkele fans van het eerste uur: “Paul Severs, dat is psychologie, meneer. Ge weet niet hoe vaak mensen Pauls platen draaien om zich weer beter te voelen.”

Paul Demeyer

Felix Diels heeft 70 mappen met Paul Severs-archief. ©  Diels.

LEES OOK.Zanger Paul Severs is op 70-jarige leeftijd overleden

Dit stuk verscheen eerder op onze website na het ongeval van Paul Severs.

Op de concertreeks Paul Severs 70 vorig jaar had Felix Diels het al gezien: Paul was veel verouderd en leek bij momenten wat verward. Maar hem dat zeggen, dat doe je niet. Meer nog: het heeft jaren geduurd vooraleer Felix iets durfde te zeggen tegen zijn grote idool. Zijn God. Zijn redder.

“Ik leerde de muziek van Paul Severs kennen toen ik zestien was en in een bakkerij moest gaan werken”, vertelt Felix Diels. “Al mijn vrienden studeerden en gingen uit, maar ik moest werken en voelde me slecht. Het was daar, in die bakkerij, dat Geen wonder dat ik ween plots begon te spelen. En ik, ik begon te huilen. Dat liedje raakte iets diep in mij. Het gevoel valt moeilijk te beschrijven, maar ook andere fans zeggen dat: Paul raakt je, geneest je.”

LEES OOK. Paul Severs krijgt hartaanval tijdens het fietsen en ligt in coma: “Een vrouw die toevallig voorbijwandelde heeft zijn leven gered” (+)

Later volgde een ontmoeting in levenden lijve, toen Felix met een vriend mee mocht backstage. Een moment van pure paniek: een God, die benader je toch niet! Maar omkeren ging niet meer en plots stond Felix vlak voor zijn God. Ze dronken samen een kop koffie en Felix kon niet anders vragen dan: “Wanneer kom je bij mij eens op de koffie?”

Paul Severs ging op het aanbod in en legde een afspraak vast, die uiteindelijk op het laatste moment werd afgeblazen. Iets wat Felix niet eens zo erg vond, aangezien hij zijn zenuwen amper nog kon beheersen.

Maar, geheel onverwacht, rinkelde de telefoon een week later opnieuw. Aan de andere kant van de lijn klonk de stem van Paul Severs, hij zou tóch langskomen voor die gemiste koffie. “Natuurlijk stond ik stijf van de zenuwen, maar ik sloeg me er toch door. Paul stelde me op mijn gemak, gaf mijn leven zuurstof. Sindsdien leef ik van optreden naar optreden.”

Paul op je bovenarm

Ook superfan Nadine De Cuyper (62) gaat zo door het leven. Zij wil Paul Severs zelfs te allen tijde bij zich hebben. Daarom liet ze zijn handtekening en twee foto’s van hem op haar bovenarmen tatoeëren. Of ze dat eens wil laten zien aan onze lezers? “Nee, dat liever niet. Dat is privé.”

Mia Luyten (66) zegt het dan weer vlakaf: ze was zestien en stapelverliefd op Paul Severs. “Ja, ik vond hem een mooie man. Hij brak door samen met de hippies. Maar Paul, die had mooi verzorgd halflang haar. Eerst ging ik samen met mijn broer en zus naar zijn optredens, vanaf mijn achttiende ging ik alleen. Mijn adoratie ging zelfs zo ver dat ik al mijn vriendinnen fan maakte van Paul Severs en bussen inlegde naar zijn optredens.”

Mia Luyten. ©  rr

Pas toen Mia haar aanstaande Jean-Pierre ontmoette, zwakte de verliefdheid op Paul Severs wat af. “Maar helemaal in het begin was er toch nog ferme concurrentie”, zegt Jean-Pierre. “Mia had in haar slaapkamer een levensgrote poster hangen van Paul Severs. Mijn pasfotootje hing ergens links onderaan in een hoek.”

Dat Jean-Pierre vandaag zijn koffie drinkt uit een kop met daarop het hoofd van Paul Severs en het uur afleest van een Paul Severs-klok, stoort hem niet meer. Al een halve eeuw gaat het koppel twee à driemaal per maand naar een optreden.

“Meedansen gaat niet meer”, zegt Mia. “Ik ben zo goed als blind en zit in een rolstoel. Maar spot Paul mij in het publiek, dan komt hij meteen naar mij. Dan voel ik me weer half genezen.”

Zeg eens meisje, van 34

Een halve eeuw draait Paul Severs intussen mee. Onder andere dankzij de soundtrack van de boksfilm Firmin met daarin Geen wonder dat ik ween, verjongt het publiek.

Jessi M. (34) gaat geregeld naar een Severs-optreden. Maar wat trekt een jonge vrouw naar een zanger van zeventig?”Hij is niet bepaald mijn type. Hij maakt gewoon leuke meezingers, voor thuis - als mijn man er niet is - en voor zijn optredens waar ik zonder schaamte de polonaise meedoe.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen