LIVE. Hamas noemt nieuw voorstel voor staakt-het-vuren “positief”

De oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook blijft duren, terwijl de spanningen ook hoog oplopen in de rest van het Midden-Oosten. Volg alle ontwikkelingen hier live.

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Wim Verhaert

Hamas noemt nieuw voorstel voor staakt-het-vuren "positief"

De Palestijnse beweging Hamas heeft positief gereageerd op het jongste voorstel voor een permanent staakt-het-vuren in de Gazastrook. In een verklaring zegt Hamas positief te staan tegenover het plan dat de Amerikaanse president Joe Biden kort daarvoor bekendmaakte.
Hamas bevestigt zijn bereidheid open te staan voor elk voorstel dat een permanent einde maakt aan gevechten. Maar de beweging verwacht ook een complete terugtrekking van de Israëlische troepen uit Gaza, herbouw van het verwoeste gebied, een terugkeer van alle ontheemden en een "serieuze" ruil van de Israëlische gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen. Biden had Hamas opgeroepen het nieuwe "allesomvattende" voorstel, uitgewerkt door Israël, te accepteren. 
Wim Verhaert

Netanyahu uitgenodigd in het Amerikaanse Congres

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu werd door het Amerikaanse Congres uitgenodigd om er te spreken. Dat heeft de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, vrijdagavond aangekondigd. Het is nog niet duidelijk wanneer de Israëliër dat zou doen. "Wij staan achter Israël in zijn strijd tegen terrorisme, zeker nu Hamas nog steeds Amerikaanse Israëlische burgers vasthoudt en de leiders de regionale stabiliteit in gevaar brengen", schreven de vier leiders van het Congres. Het gaat om Johnson, Hakeem Jeffries, zijn Democratische tegenhanger, de Republikeinse leider van de Senaat Mitch McConnell en diens Democratische tegenhanger Chuck Schumer.
Michiel Thijs

Politie houdt veertigtal manifestanten aan bij pro-Palestijnse betoging aan Amerikaanse ambassade 

De politie heeft vrijdagavond de pro-Palestijnse betoging aan de Amerikaanse ambassade in Brussel opgebroken. Die was toegelaten tot 18.00 uur, al bleven er manifestanten staan in de betogingszone nabij de Wetstraat. Hoewel de manifestatie initieel vredevol verliep, werd de sfeer steeds grimmiger. De politie heeft minstens een veertigtal bestuurlijke aanhoudingen uitgevoerd, "louter ter identificatie", zo zegt de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene. De politie schat de totale opkomst op vijfhonderd manifestanten.

Omstreeks 19.30 uur heeft de politie gevraagd om de betogingszone te verlaten. Volgens de politie trachtte een deel van de politie alsnog een 'manif sauvage' op poten te brengen. Rond 20.00 uur heeft de politie actie ondernomen om de betoging alsnog op te breken. Daarbij bleef een deel manifestanten aan de ingang van metrohalte Kunst-Wet betogen.

"Aangezien zij onze instructie in de wind hebben geslagen, moesten we wel actie ondernemen. Een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) zal volgen omdat deze manifestanten de vraag niet hebben opgevolgd", klinkt het. De politie geeft nog mee dat de betoging over het algemeen vrij vlot verlopen is en dat de achterblijvende betogers op elk moment via de ingang naar de metrohalte konden vertrekken.

De betoging werd georganiseerd door verschillende organisaties, waaronder de organisatie voor internationale solidariteit Intal en de Association Belgo-Palestinienne.
Michiel Thijs

Israël: "Oorlog zal niet stoppen zonder vernietiging van Hamas"

Het kabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gereageerd op de speech van de Amerikaanse president Joe Biden over het nieuwe Israëlische voorstel tot een staakt-het-vuren. De oorlog "zal niet stoppen" zonder de militaire vernietiging van Hamas, klinkt het. "De Israëlische regering is verenigd in zijn wil om onze gijzelaars zo snel mogelijk terug te brengen. De premier heeft het onderhandelingsteam toestemming gegeven om een plan voor te stellen om dat doel te bereiken. Tegelijk benadrukken we het feit dat de oorlog niet zal stoppen zolang al onze doelen niet bereikt zijn. Dat houdt in dat al onze gijzelaars terugkeren en dat de militaire en bestuurlijke capaciteiten van Hamas vernietigd zijn."
Michiel Thijs

Jordanië richt noodtop voor humanitaire hulp voor Gaza op

Jordanië zal midden juni een internationale noodtop voor humanitaire hulp voor de inwoners van de Gazastrook organiseren. Staatsagentschap Petra bericht vrijdag dat de top op 11 juni zal plaatsvinden, en dat ze gecoördineerd is met Egypte en de Verenigde Naties.

Bedoeling is om op de top manieren te vinden waarop de internationale gemeenschap sterker kan reageren op de humanitaire ramp in de Gazastrook. Ook deelt Jordanië mee dat staats- en regeringsleiders naar de top zullen komen, samen met de toplui van internationale en humanitaire hulporganisaties. 

Zowel Jordanië als Egypte stelden herhaaldelijk de catastrofale humanitaire situatie in de Gazastrook aan de kaak, sinds het uitbreken van de oorlog. In de Gaza-oorlog bemiddelt Egypte met de Verenigde Staten en Qatar tussen Israël en de islamistische beweging Hamas.
Michiel Thijs

Israël stelt nieuw "globaal" staakt-het-vuren in Gaza voor, zegt Biden

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag een nieuw voorstel van Israël uit de doeken gedaan voor een wapenstilstand en opgeroepen tot een akkoord hierover. "Het is tijd dat de oorlog eindigt", zegt Biden vrijdag in het Witte Huis in Washington.

Het nieuwe voorstel van Israël bestaat uit drie fases en is aan Hamas overgemaakt. "Het is een stappenplan naar een duurzame wapenstilstand en de vrijlating van alle gijzelaars", zegt Biden.

Als Hamas echt een staakt-het-vuren wil, kan het dat bewijzen door in te stemmen met de deal, klinkt het. Aan Israël zegt Biden dat het land kan ingaan op de deal zonder bang te moeten zijn voor de eigen veiligheid. Na maanden oorlog is Hamas niet meer in staat om een bloedbad aan te richten als op 7 oktober, zegt de president.

"Ik weet dat er in Israël sommigen zijn die het met het plan niet eens zijn en eisen dat de oorlog voor onbepaalde tijd voortgezet wordt", zegt Biden. "Sommigen zitten zelfs in de regeringscoalitie en hebben duidelijk gemaakt dat ze de Gazastrook willen bezetten." Biden beklaagt zich erover dat zij jarenlang willen doorvechten en dat de vrijlating van gijzelaars voor hen geen prioriteit heeft. "Ik heb de Israëlische leiders opgeroepen achter deze deal te staan", zegt Biden.

In de toespraak legt Biden uit dat het voorstel van Israël in een eerste fase de terugtrekking van alle Israëlische troepen uit Gaza inhoudt voor een periode van zes weken, een volledig staakt-het-vuren, en de vrijlating van sommige gijzelaars, vooral vrouwen en zieken, en van Palestijnse gevangenen. Dat tijdelijk staakt-het-vuren kan permanent worden als Hamas "zijn engagementen nakomt". In een volgende fase worden alle gijzelaars vrijgelaten die nog vastgehouden worden in de Gazastrook na hun ontvoering op 7 oktober.

In een reactie zegt Israël alvast dat de oorlog "niet zal stoppen" zonder de militaire vernietiging van Hamas.
Michiel Thijs

Honderden pro-Palestijnse manifestanten betogen aan Amerikaanse ambassade in Brussel

Honderden pro-Palestijnse manifestanten zijn vrijdag vanaf 16.00 uur aan het betogen aan de Amerikaanse ambassade in Brussel. De betoging wordt georganiseerd door verschillende organisaties, waaronder de organisatie voor internationale solidariteit Intal en de Association Belgo-Palestinienne. Volgens de politie zijn er 300 betogers aanwezig, al stromen er nog mensen toe.

In tegenstelling tot de betogingen aan de Israëlische ambassade is er toestemming gegeven voor de betoging vrijdag. Toch is de politie massaal aanwezig met een waterkanon, politieagenten in gevechtsuitrusting en verschillende politiecombi's. De politie controleert de zakken van betogers op voorwerpen die mogelijks als wapen kunnen dienen. De betoging verloopt vredig. De toon wordt gezet met trommels en pro-Palestijnse leuzen.

De manifestanten betogen aan de ambassade van de VS vanwege "de medeplichtigheid" van de Verenigde Staten aan de "genocide in Palestina". Ze hekelen dat president Biden na het bombardement op het vluchtelingenkamp in de Palestijnse stad Rafah afgelopen weekend stelde dat er voor de VS vooralsnog geen rode lijn overschreden werd, en dat de VS hun veto gesteld hebben in de stemming in de VN-Veiligheidsraad om Palestina te erkennen als volwaardig lid van de VN. Ook de Amerikaanse wapenleveringen aan Israël zijn een doorn in het oog.

Ook de Belgische federale overheid wordt bekritiseerd door de betogers, omdat België vooralsnog geen duidelijk standpunt inneemt over een mogelijke erkenning van Palestina als staat.
Michiel Thijs

Gilkinet dient klacht in tegen Israëlische luchtvaartmaatschappij die explosieven vervoerde via luchthaven van Luik

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) dient klacht in tegen Challenge Airlines voor het vervoer van wapens naar Israël. De Israëlische luchtvaartmaatschappij heeft nagelaten een vergunning te vragen voor het transport van explosieven en dat is strafbaar, zegt minister Gilkinet vrijdag.

Verschillende media ontdekten enkele weken geleden dat Challenge Airlines sinds de start van de oorlog in Gaza meer dan 70 ton aan munitie en explosieven naar Israël vervoerde. Het ging om materiaal dat uit de Verenigde Staten kwam. De maatschappij maakte in Luik een tussenstop. Ze maakte gebruik van een lacune in de wetgeving.

"België mag zich op geen enkele manier, ook niet onrechtstreeks, mee schuldig maken aan het drama dat zich in Gaza afspeelt en dat volgens het Internationaal Gerechtshof een risico op genocide inhoudt", aldus minister Gilkinet. "Ongeacht het niveau moeten de Belgische autoriteiten alles in het werk stellen om te voorkomen dat wapens naar Israël worden gestuurd."

De diensten van Gilkinet hebben zich de voorbije dagen gebogen over de wettelijkheid van de wapentransporten door Challenge Airlines. Op basis van dat onderzoek heeft de minister vrijdag klacht ingediend bij het parket van Luik. Hij heeft bovendien de permanente vergunning voor de luchtvaartmaatschappij in te perken. Het transport van wapens en explosieven wordt expliciet uitgesloten.
Michiel Thijs

Europese Commissie maakt ruim 40 miljoen euro over aan UNRWA en Palestijnse Autoriteit

De Europese Commissie heeft vrijdag een nieuwe schijf van 16 miljoen euro overgemaakt aan UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen. Ook is er 25 miljoen euro uitbetaald aan de Palestijnse Autoriteit voor de betaling van salarissen en pensioenen van ambtenaren.

Volgens de Commissie houdt UNRWA zich aan de engagementen die het agentschap is aangegaan na Israëlische beschuldigingen dat medewerkers van UNRWA betrokken waren bij de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober. Zo ontving de Commissie een actieplan dat de neutraliteit van het agentschap moet bevorderen en kreeg ze garanties dat het personeel wordt doorgelicht, luidt het vrijdag in een persmededeling.

Net als andere donoren had de Commissie na de beschuldigingen haar financiering van UNRWA tegen het licht gehouden, maar in maart kwam ze al tot de slotsom dat ze haar steun niet zou onderbreken. De Commissie maakte toen ook een eerste schijf van 50 miljoen euro over. Later dit jaar volgt nog een bijdrage van 16 miljoen euro, wat de totale steun voor 2024 op 82 miljoen euro brengt.

Daarnaast maakte de Commissie ook 25 miljoen euro over aan de Palestijnse Autoriteit voor de betaling van salarissen en pensioenen van ambtenaren. De steun kadert in een pakket van ruim 118 miljoen euro dat in december is goedgekeurd. Ook deze steun wordt sinds de aanslag van 7 oktober onderworpen aan strengere controles van de uiteindelijke begunstigden.
Michiel Thijs

Dodentol in Gaza loopt op, volgens Hamas

De voorbije 24 uur zijn er in de Gazastrook zijn zeker 60 inwoners om het leven gekomen, zegt het ministerie van Gezondheid in Gaza, dat gecontroleerd wordt door Hamas. Dat brengt de totale dodentol sinds het begin van de oorlog, die van start ging met de ongeziene aanslag van Hamas in Israël op 7 oktober 2023, op 36.384.
Michiel Thijs

Israëlische leger ook in centrum van Rafah in actie

Israëlische grondtroepen zijn, ondanks de internationale kritiek op het Israëlische optreden in Rafah, nu ook actief in het centrum van die stad. Het leger deelt vrijdag mee dat troepen raketwerpers, tunnels en wapens van Hamas hebben ontdekt. Soldaten ontdekten in de omgeving ook een wapendepot.

Dinsdag meldden ooggetuigen al dat er in het centrum tanks te zien waren. Maar meldingen van grondtroepen waren er tot nu toe niet. Begin mei waren Israëlische troepen wel al opgerukt in stadsdelen van Rafah. Ze zouden ook het grensbied met Egypte aan Palestijnse zijde overgenomen hebben. 

De operatie in Rafah krijgt veel internationale kritiek. Het Internationale Gerechtshof (IGH), het hoogste gerechtshof van de Verenigde Naties, verplichtte Israël een week geleden om de operatie stop te zetten. Maar de VN-rechters hebben geen middelen om hun beslissingen af te dwingen, ook al zijn ze bindend.
  
Het Israëlische leger bevestigde tot slot nog vrijdag dat het zijn operatie in Jabalia, het vluchtelingenkamp in het noorden van de Gazastrook, heeft beëindigd. Na de terugtrekking heeft de door Hamas gecontroleerde burgerbescherming daar naar eigen zeggen tientallen lichamen geborgen. Het vluchtelingenkamp, waar de voorbije weken hevige strijd geleverd werd, geldt als bolwerk van Hamas. Het Israëlische leger zelf zegt dat tijdens de operatie honderden "terroristen" gedood zijn. Aan Palestijnse kant klinkt het dat er ook veel burgerslachtoffers vielen. Alle verklaringen kunnen niet door onafhankelijke bronnen bevestigd worden.
Michiel Thijs

President Biden spreekt zich vandaag uit over situatie in Midden-Oosten

De Amerikaanse president Joe Biden zal zich vrijdag uitspreken over de situatie in het Midden-Oosten. Dat heeft het Witte Huis aangekondigd. Het is nog niet duidelijk wanneer hij dat precies zal doen of wat hij zal zeggen.
President Biden dreigde er eerder mee zijn steun aan Israël in twijfel te trekken als het zou overgaan tot een grootschalige operatie in Rafah. Hij heeft zich echter nog niet uitgesproken sinds Israël zijn offensief op de stad opgevoerd heeft.
RTR
Michiel Thijs

Steun voor toezichtsstaking aan universiteiten neemt toe: "Palestijnen lijken geen boycot waard te zijn"

De groep 'toezichtsstakende' doctoraatsstudenten groeit: inmiddels nemen zestig Nederlands- en Franstalige doctoraatsstudenten en postdoctorandi deel aan de stakingsactie. Zij zullen dus wegkijken tijdens het examentoezicht, en zo hopen ze de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en de Conseil des rectrices et des recteurs (CRef) ertoe te bewegen om een algemene academische boycot van Israëlische instellingen af te dwingen.

De staking is vooral een symbolische actie om een academische boycot te verkrijgen. Niet iedereen is de actie genegen. Zo liet Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts op X weten dat deelnemers "ontslag moeten nemen of ontslagen moeten worden". "Die uitspraak doet afbreuk aan de academische vrijheid", klinkt het bij het collectief PhDsForPalestine.

"In Gaza staat geen enkele universiteit meer overeind, de hele onderwijsinfrastructuur is door het Israëlische leger vernietigd, en hier hebben we meer aandacht voor het spieken en wegkijkende toezichthouders dan voor het wegkijken van de rectoren", zegt initiatiefneemster Kenza Amara Hammou (UCL en VUB). De deelnemers vinden het niet uit te leggen dat Belgische universiteiten "terecht" Oekraïners bijstaan door Russische universiteiten te boycotten, maar dat "Palestijnen zo'n maatregel niet waard lijken te zijn".

Vooralsnog nemen enkel doctorandi, postdoctorandi en toezichthouders deel aan de actie. "De volgende stap is dat er wordt opgeroepen tot een algemene academische staking", zegt mede-initiatiefnemer en VUB-politicoloog Jouke Huijzer. "Die stap zal aan de professoren zijn." Een algemene academische staking zou bovendien meer juridische dekking bieden dan het huidige initiatief, aldus de initiatiefnemers.

De toezichtsstakers hebben de rectoren laten weten bereid te zijn om in dialoog te gaan, maar hebben vooralsnog geen uitnodiging ontvangen.
Michael Temmerman

Vlaamse universiteiten vragen richtlijnen aan Europa voor onderzoekssamenwerking Israël

De Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) heeft in een officieel schrijven aan de Europese Commissie om duidelijke richtlijnen gevraagd over de onderzoekssamenwerking met Israël. "Die moeten de universiteiten en andere onderzoeksactoren toelaten om te beoordelen of Israëlische partners die betrokken zijn in door de EU gefinancierde onderzoeksprojecten, de ethische standaarden naleven die door de Europese Commissie worden opgelegd", klinkt het vrijdag in een persbericht. 

De VLIR wijst op het belang "gezien de recente bindende uitspraken van het Internationaal Gerechtshof inzake preventie en bestraffing van mogelijke genocide in de Gazastrook."
Michael Temmerman

14 doden bij Britse en Amerikaanse aanvallen in Jemen

Bij Amerikaanse en Britse luchtaanvallen op Jemen donderdagavond op stellingen van Houthi-rebellen zijn veertien doden en dertig gewonden gevallen. Dat zegt de lokale zender Al Masira vrijdag.
De luchtaanvallen donderdag waren een "gezamenlijke operatie" van de VS en het Verenigd Koninkrijk om de militaire capaciteiten van Houthi-rebellen "te ondermijnen". Ze waren gericht op dertien Houthi-sites, onder meer op de hoofdstad Sanaa en havenstad Hodeida, net als op telecommunicatie-infrastructuur in de stad Taez. 
Sinds november hebben de Houthi's tientallen aanvallen uitgevoerd op de internationale scheepvaart in de Rode Zee en de Golf van Aden. Met deze aanvallen willen ze hun solidariteit met de Gazaanse bevolking tonen. Als reactie op de Jeminitische agressie zetten de Verenigde Staten, een nauwe bondgenoot van Israël, een multinationale troepenmacht in. In januari voerden ze, met hulp van het Verenigd Koninkrijk, ook al aanvallen in Jemen uit.
Michael Temmerman

Bezetters UGent blijven ondanks verbreken samenwerking met Israëlische universiteiten

De studenten aan de UGent blijven het UFO-gebouw bezetten, ook al liet de universiteit in de nacht van donderdag op vrijdag weten alle samenwerkingen met Israëlische universiteiten stop te zetten. De actievoerders verzetten zich tegen de beslissing van de mensenrechtencommissie om de banden met zes Israëlische bedrijven te behouden. Dat heeft een van de protestgroepen vrijdagochtend gemeld in een persbericht.
Aan de UGent loopt al enkele weken een bezetting door pro-Palestijnse activisten, die vanuit het UFO-gebouw actievoeren om de universitaire leiding te bewegen tot een algemene academische boycot. Enkele honderden activisten hebben de inkomhal van dat gebouw (ook wel het Universiteitsforum genoemd) ingenomen en ingekleed met tenten, constructies en vlaggen. 
Rector Rik Van de Walle ging twee keer in gesprek met de activisten, maar een algemene academische boycot lag niet op de tafel. Hij vroeg de mensenrechtencommissie van de UGent wel om alle universitaire samenwerkingen met Israëlische universiteiten en onderzoeksinstellingen onder de loep te nemen en het mensenrechtenbeleid aan te scherpen.  De zes bedrijven waarmee de universiteit blijft samenwerken, kregen een positief advies, zegt de protestgroep. 
Voor de andere instellingen besloot de Gentse universiteit dat de verwevenheid met andere organisaties, partners of de overheid het niet langer mogelijk maakte om samen te werken. "De UGent wil niet betrokken zijn bij de zeer zware mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationaal recht die vastgesteld worden in Gaza", klonk het. "De UGent wil dus ook niet samenwerken met partners die betrokken zijn bij deze ernstige mensenrechtenschendingen." Drie twijfelachtige samenwerkingen met Israëlische instellingen werden twee weken geleden al stopgezet.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen