Voorzien budget voor premie elektrische wagens is al op, maar: “Elke ontvankelijke aanvraag zal uitbetaald worden”

© ANP / Kim van Dam

Het budget dat voorzien werd voor de premies voor de aankoop van een elektrische wagen zal niet volstaan. Dat blijkt uit cijfers van het bevoegde kabinet. Minister Lydia Peeters laat echter weten dat de Vlaamse regering extra middelen zal voorzien “om elke aangevraagde premie die volledig en ontvankelijk is” uit te betalen

adb, jvh
Bron: BELGA

Bij de laatste begrotingsopmaak introduceerde minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) een premie voor wie een elektrische wagen koopt. Het gaat om 5.000 euro voor een nieuwe wagen, en 3.000 euro voor een tweedehandswagen. De Vlaamse regering had voor dit jaar aanvankelijk 20 miljoen euro voorzien. Als dat bedrag niet volstond, zou er nog 6 miljoen euro uit de klimaatmiddelen worden aangewend.

LEES OOK. Zo kan je veelbesproken premie voor elektrische wagen aanvragen en dit moet je weten

Uit de jongste info blijkt echter dat het voorziene bedrag van 26 miljoen euro al overschreden is. Op 18 april waren er al 4.980 aanmeldingen van nieuwe elektrische wagens en 932 van tweedehandswagens. Als alle aanvragen ontvankelijk verklaard worden, zal er een bedrag van meer dan 27 miljoen euro moeten worden voorzien om alle premies te kunnen uitbetalen.

“Voorziene budgetten zullen niet volstaan”

Als de aanvragen aan hetzelfde tempo blijven doorgaan, dan komen er elke dag nog eens 28 aanvragen bij. “Rekening houdend met het kleine aantal onontvankelijke dossiers, zullen de meeste aanvragen goedgekeurd en dus ook uitbetaald moeten worden”, stelt Vlaams Parlementslid Sofie Mertens (CD&V), die de cijfers opvroeg. “De voorziene budgetten zullen dus simpelweg niet volstaan. Waar zal de minister die bijkomende budgetten halen? Zal er verder bespaard worden op De Lijn, op het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs, of op verkeersveiligheid? Belofte maakt schuld, een betrouwbare overheid moet gemaakte beloftes nakomen. We hebben de minister hier meermaals voor gewaarschuwd.”

Minister Peeters: “Vlaamse regering zal extra middelen voorzien”

In een reactie benadrukt minister Peeters dat de Vlaamse regering al beslist heeft om elke aangevraagde premie die volledig en ontvankelijk is, te honoreren in 2024. “Dit wil zeggen dat de Vlaamse regering extra middelen zal voorzien, naast de eerdere 20 miljoen euro die werd uitgetrokken.” De minister zegt tevreden te zijn dat de boost van het aantal ingeschreven elektrische wagens duidelijk merkbaar is. “Want naast inzetten op fietsinfrastructuur en openbaar vervoer, is de omslag naar zero-emissie in personenwagens belangrijk om onze doelstellingen inzake CO2-reductie te halen en verbeteren we ook de luchtkwaliteit.”

De minister ontkent ook dat er bespaard werd op De Lijn. “De werkingsmiddelen werden opgetrokken tot 1,2 miljard euro per jaar, de investeringsmiddelen tot 300 miljoen euro per jaar. Daarnaast gaat er meer dan 137 miljoen euro naar het leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs, ook hier heeft minister Peeters deze legislatuur de middelen steeds verhoogd om te zorgen voor minder lange ritten”, klinkt het. De minister stelt ook duidelijk dat ze “geen euro” zal besparen op verkeersveiligheid.

Demir: “Geen vrijgeleide voor ministers om zomaar extra geld te vragen”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) reageert echter scherp op X. “Dit domme hebbeding van de liberalen hebben we gelukkig kunnen inperken tot één jaar”, schrijft ze. “Dat is echter geen vrijgeleide voor ministers om zomaar extra geld te vragen. Afspraak is dat de liberale ministers binnen hun eigen middelen herschikken. Ik ga ervan uit dat die afspraak gerespecteerd wordt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen