Aerts is Van Aert te snel af in Waterloo

Foto: ANP

De Belgische wielrenner Toon Aerts heeft de eerste wereldbeker veldrijden in Waterloo op zijn naam geschreven. Hij reed op het heuvelachtige Amerikaanse circuit op ongeveer twee ronden van de finish weg bij zijn veelbesproken landgenoot Wout van Aert, die op ruim een halve minuut als tweede eindigde. Laurens Sweeck kwam als derde over de meet, op 51 seconden van de winnaar.

Voor Aerts was het zijn eerste triomf in het wereldbekercircuit. Corné van Kessel was op de zesde plek de beste Nederlander. Hij kwam op ruim een minuut van Aerts binnen.

Van Aert reed rond in de regenboogtrui van de wereldkampioen, zonder sponsoruitingen, als zogenoemd ‘onafhankelijk renner’. Hij verbrak bijna een week geleden zijn contract met Sniper Cycling, het bedrijf achter de ploeg Veranda’s Willems-Crelan, uit boosheid over de voorgenomen fusie van zijn werkgever met het Nederlandse Roompot. Van Aert wist van niks en besloot daarom de samenwerking met onmiddellijke ingang te beëindigen. Sniper Cycling ging daarmee niet akkoord en laat de zaak nu door advocaten juridisch toetsen.

Mathieu van der Poel, die vorig seizoen met overmacht de wereldbekercyclus won, ontbrak in Waterloo. De Nederlandse allrounder heeft na een drukke zomer een korte rustpauze ingelast. Hij begint aan zijn seizoen als veldrijder met de Berencross in Meulebeke op 6 oktober.

De volgende wereldbekerwedstrijd in het veldrijden is komende zaterdag in Iowa City.