Direct naar artikelinhoud
Voetbal

AA Gent mist voor het tweede jaar op rij de Europese groepsfase

AA Gent-middenvelder Odjidja speelt de bal diep naar Dompé (l.).Beeld BELGA

Als enige club van de G5 moet AA Gent vanaf de zijlijn toekijken hoe hun Belgische concurrenten de Europese velden afschuimen. De Buffalo's moesten opnieuw niet veel onderdoen voor Bordeaux, maar waren toch zo onmondig voorin.

Bij AA Gent zullen ze de volgende dagen terugdenken aan de heenwedstrijd in de Ghelamco Arena. De Buffalo's waren toen de betere van Bordeaux en hadden die wedstrijd makkelijk met 2-0 kunnen winnen, maar ze lieten uitgesproken kansen liggen. In eigen stadion acteerde Girondins de Bordeaux een stuk beter dan een week geleden, maar over de hele wedstrijd was Gent niet de mindere in het spel. Het grote manco van de Buffalo's lag vooraan. In de heenwedstrijd werden de kansen verkwanseld, gisteren werden er nauwelijks afgedwongen.

Zo mist AA Gent voor het tweede jaar op rij de Europese groepsfase, nadat het daarvoor een geweldig verhaal schreef tegen Valencia, Lyon, Zenit en Tottenham. AA Gent heeft nog slechts de competitie om iets van zijn seizoen te maken. Gent is een elftal in opbouw, maar het kan zich niet blijven wegstoppen. Dat geldt ook voor Yves Vanderhaeghe, die de kans miste om een berg krediet op te bouwen.

Tussenkomst Foket

De Gentse coach gaf het vertrouwen aan de elf die Bordeaux thuis gedomineerd hadden zonder te scoren. Maar van kwalificatiedrang die de voorbije dagen in de kleedkamer gesignaleerd werd, viel aanvankelijk niks te merken. De bal was in de aanvangsfase voor Bordeaux, dat uit de competitiezege tegen Monaco moed geput had om de crisis te ontstijgen.

De Buffalo's werden al een keer gewaarschuwd toen Kalu over zijn gewezen ploegmaat Asare heenging en Foket in extremis verijdelde dat Kamano de score kon openen. Even later kreeg Gent waar het om gevraagd had: een slim steekpassje van Lerager (ex-Zulte Waregem) zonderde Kamano alleen voor doel af en die gaf Kalinic geen schijn van kans.

Die eerste tegentreffer was op zich nog geen drama, want Gent moest sowieso scoren in Bordeaux om zich te kwalificeren. De Buffalo's hadden een goede reactie in huis op de tegengoal, want onder impuls van Odjidja eisten zij zelf de bal op. Rosted kopte een hoekschop van Dompé nipt over, maar Tsjakvetadze kwam het dichtst bij de gelijkmaker. De Georgiër rondde een lange ren langs alles en iedereen af met een prima schot, dat via het been van Palencia en de kruising zijn doel miste. Tsjakvetadze en Odjidja probeerden het nog vanaf afstand, maar Gent deed al bij al te weinig met een periode waarin het de Girondins in zijn greep had. Te vaak liep het spaak bij het aanvalstrio Dompé-Awoniyi-Jaremtsjoek, dat niet balvast genoeg was. Dompé blijft een mannetje met een geweldige actie in de voeten, maar soms draait en keert hij zoveel dat hij zelf nog nauwelijks weet waar hij staat.

Thomas Foket nam gisteren afscheid van AA Gent.Beeld BELGA

Die offensieve onmacht liet Bordeaux toe om het commando over te nemen. Met een eerste poging van de bedrijvige Kalu had Kalinic nog weinig moeite, daarna pakte de nieuwe nummer één van Kroatië uit met geweldige reddingen op een vrijschop van Kalu en een poging van Briand. Zo hield Kalinic de Buffalo's met de rust in zicht in de wedstrijd.

Minder goed nieuws kwam er tijdens de pauze, want Odjidja bleef geblesseerd in de kleedkamer. Brecht Dejaegere mocht zijn rol overnemen en zorgde meteen voor dreiging, maar doelman Costil stond pal. Even na het uur viel het doek voor Gent, toen Plastun Kalu slechts kon afstoppen met een overtreding in de rechthoek. Briand zette de strafschop feilloos om. Kvilitaia pruttelde nog even tegen, maar het was over en out.