Op de gedenksteen op de Sint-Michielskaai staat het grondplan van de abdij.© Patrick De Roo

Stad plaatst gedenksteen om 900 jaar Sint-Michielsabdij te herdenken

Antwerpen -

Met een gedenksteen staat Antwerpen stil bij de stichting van de Sint-Michielsabdij in 1124. Dat gebouw bepaalde zeven eeuwen lang het uitzicht van de stad, maar is sinds de afbraak in de negentiende eeuw bij veel Antwerpenaars uit het collectieve geheugen verdwenen.

Niels Delport

LEES OOK. Er blijft niets van over, toch domineerde ze eeuwenlang de stad: Sint-Michielsabdij krijgt feestjaar, exact 900 jaar na oprichting

Wie in 2022 langs de Scheldekaaien wandelde, herinnert zich misschien nog de archeologische opgravingen van de Sint-Michielsabdij. De omvang van dit bouwwerk werd daardoor duidelijk. Ondertussen liggen deze restanten weer onder de Scheldekaaien.

Om de Antwerpenaars te wijzen op deze immense abdij werd er zaterdag een gedenksteen geplaatst aan de speeltuin naast de Sint-Michielskaai. Het bestaat uit een cirkel van 150 centimeter diameter in blauwe hardsteen met het grondplan van de Sint-Michielsabdij.

Daarrond is in het Latijn de inscriptie ‘Abbatia Sancti Michaelis Antverpiae MCXXIV-MDCCCXXX’ aangebracht, wat wil zeggen: Sint-Michielsabdij Antwerpen 1124-1830. Naast de steen staat een informatiepaneel met meer duiding over de verdwenen abdij.

Tentoonstelling

Ook op 4 mei vindt er een studiedag plaats in Antwerpen van de werkgroep Norbertijnse geschiedenis in de Nederlanden over het onderwerp Norbertus aan de Schelde. 900 jaar Sint-Michielsabdij in Antwerpen.

In het Felixpakhuis is een minitentoonstelling opgezet met omvangrijke documenten over de abdij, aangevuld met beelden van de archeologische opgravingen. De Sint-Michielsabdij wordt mee opgenomen in het programma van Open Monumentendag op 8 september.

LEES OOK. Extatische Bart De Wever werpt laatste blik op Sint-Michielsabdij voor nieuw stuk kaaien wordt aangepakt: “De machtige abdij verdween onder de stad”

Ooit een machtig en rijk klooster

De Sint-Michielsabdij groeide uit tot een machtig en rijk klooster, dat eeuwenlang een belangrijke rol in het maatschappelijke en politieke leven van het toenmalige Antwerpen speelde.

Het indrukwekkende kloostercomplex kende in de veertiende en vijftiende eeuw zijn grootste bloei en bood in die tijd onderdak aan heersers en andere belangrijke persoonlijkheden. Gerenommeerde gasten logeerden bij een bezoek aan Antwerpen steevast in het Prinsenhof, het luxueuze gastenverblijf van de abdij.

Na de opheffing van het klooster in de Franse periode (1794-1815) werd het verval ingezet. De abdij werd meermaals geplunderd, beschadigd en hersteld, en verloor haar glorie. Tijdens de Belgische Revolutie (1830-1831) kreeg ze de genadeslag.

Het Antwerpse pronkstuk dat ooit straalde aan de oever van de Schelde werd kort daarna afgebroken en de resten verdwenen onder de grond.

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

Een zicht op de Sint-Michielsabij vanuit de Kloosterstraat in 1659.© Universiteit Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners