Direct naar artikelinhoud
Knokke

De Backer en Weyts bikkelen over proefeiland voor kust van Knokke

Het proefeiland voor de kust van Knokke zal er volgens staatssecretaris van de Noordzee De Backer, niet komen.Beeld Rv

Dat staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) voorlopig de hakken in het zand zet tegen het proefeiland voor Knokke, leest Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) als een politiek spel op een zucht van de gemeenteraadsverkiezingen. "Dit is niet echt dapper." De Backer legt de bal bij Weyts. 

In de televisieserie Als de dijken breken kregen Vlaanderen en Nederland een superstorm te verteren. Fictie, maar dat de dijken echt kunnen breken staat als een paal boven water. Eind vorig jaar richtte de Vlaamse regering daarom 'Complex Project Kustvisie' op, dat andere maatregelen onderzoekt om de veiligheid van de Belgische kust te garanderen. 

Een van de plannen die op tafel ligt is een kunstmatig proefeiland van 40 hectare op zo'n kilometer voor de kust van Knokke-Heist. Zwaar tegen de zin van haar bekende burgervader Leopold Lippens, die er deze zomer tegen van leer trok. "Met zo'n eiland zullen er geen strand, geen waterrecreatie, en geen golven meer zijn. Het toerisme zal hier heel wat hinder van ondervinden."

'Er leefde in Knokke grote bezorgdheid dat het eiland al een beklonken zaak is. En dat klopt niet'
Philippe De Backer (Open Vld), staatssecretaris voor de Noordzee

Wettelijke bezwaren

Lippens lijkt zijn slag voorlopig thuis te halen. Staatssecretaris De Backer (Open Vld) verkondigde dinsdag plots dat het proefeiland er op dit moment niet komt. De reden? Het ontwerp van het eiland voor Knokke voldoet (nog) niet aan alle voorziene voorwaarden in zijn Marien Ruimtelijk Plan, dat het gebruik van de Noordzee vastlegt.

Zo moet de ligging van het eiland wetenschappelijk het beste zijn. Ook moeten alle mogelijke alternatieven onderzocht en tegen elkaar zijn afgewogen. Er mag bovendien geen negatieve impact zijn op het milieu, en moet er een risicoanalyse opgemaakt zijn ten opzichte van de munitiestortplaats ‘Paardenmarkt’. Tot slot moet de site in haar oorspronkelijke staat hersteld worden indien de baten niet opwegen tegen de impact op het milieu of ander ruimtegebruik.

De Backer voegt er nog aan toe dat er "tussen de wens om een eiland te bouwen en de bouw zelf wettelijke en praktische bezwaren liggen". Hij legt de bal in het kamp van Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). "Hij moet aantonen dat een eiland op deze plek de enige manier is om het charmante Knokke te beschermen.”

Nu uitschreeuwen wat niet kan, is niet echt dapper
Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Openbare Werken

'Niets doen is geen optie'

Weyts hoort het in Keulen donderen. Niet in het minst omdat De Backer in 2016 nog mede-initiatiefnemer was. "Het zou niet beantwoorden aan de voorwaarden van het Marien Ruimtelijk Plan? Bizar, want dat ontwerp omschrijft enkel de zoekzone voor het proefeiland. De Vlaamse regering heeft ook nog geen advies gegeven over dat Plan, en de federale regering heeft het nog niet eens goedgekeurd."

Ook is er volgens Weyts nog geen voorstel of vergunningsaanvraag ingediend voor het proefeiland. "Niettegenstaande weet de staatssecretaris nu blijkbaar al dat het nog niet bestaande proefeilandplan niet beantwoordt aan het niet-bestaande Marien Ruimtelijk Plan." Als De Backer nu al zijn staart intrekt, moet hij maar met een alternatief op de proppen komen, vindt Weyts. "Niets doen is geen optie."

De N-VA'er leest in de demarche van De Backer een politiek spel, enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen. "Nu uitschreeuwen wat niet kan, is niet echt dapper". Het proefeiland voor de kust van Knokke beroert de gemoederen in West-Vlaanderen. Ook Hilde Crevits, kopvrouw voor CD&V, mengde zich vanuit Torhout al in het debat. 

Maar De Backer is op zijn beurt not amused met de uithaal van Weyts. "Hij zegt niét dat het eiland geen optie is", legt zijn woordvoerder uit. "Er is in het Marien Ruimtelijk Plan een zone voor een eiland voorzien op die plaats. Dat plan is wél goedgekeurd door de federale regering en daar is niets aan gewijzigd. Alleen wijzen wij op de voorwaarden waaraan voldaan moet worden." Waarom hij nu dan plots daarover communiceert? "Er leefde in Knokke grote bezorgdheid dat het eiland al een beklonken zaak is. En dat klopt niet." De Backer wilde dus de puntjes op de i zetten, omdat Weyts dat in zijn ogen de afgelopen weken niet deed.