Direct naar artikelinhoud

Nieuw hoofdstuk in Deense onderzeeërthriller; romp van een vrouw aangespoeld

Het lijkt ondertussen een heuse Deense misdaadtriller te worden die niet onderdoet voor de televisieseries The Killing of The Bridge. De politie heeft bevestigd een romp van een vrouw te hebben gevonden die mogelijk toebehoort aan de vermiste Zweedse journalist Kim Wall.

De zelfgebouwde onderzeeboot UC3 Nautilus.Beeld anp

Het is het zoveelste puzzelstukje in een thriller die begon op 10 augustus, toen de 30-jarige Wall verdween. Wall was voor een verhaal over de Deense uitvinder Peter Madsen een stukje gaan varen op zijn zelfgebouwde onderzeeboot UC3 Nautilus. Toen ze 's avonds niet terugkwam, werd ze door haar partner als vermist opgegeven.

De UC3 Nautilius zonk een dag later ten zuiden van Kopenhagen. Technische problemen waren de oorzaak volgens Madsen; het was opzet, bleek later uit een onderzoek. Madsen werd veilig van de onderzeeër gehaald, maar van Wall ontbrak ieder spoor. De uitvinder ontkende in eerste instantie elke betrokkenheid bij het verdwijnen van Wall. Hij getuigde dat hij de journalist op een eiland in de buurt van de hoofdstad had afgezet na een korte rondvaart.

Maandag maakte de politie echter bekend dat Madsen al op 12 augustus had bekend dat hij de journalist een zeemansgraf gaf, nadat er aan boord een ongeluk plaats had gevonden. De rechtbank deelde de informatie niet eerder in het belang van het onderzoek. 

Een paar uur na de verklaring van de politie zag een fietser een lichaam in het water voor Amagar, een eiland in de buurt van Kopenhagen. Benen, armen en een hoofd ontbreken, waardoor het nog onduidelijk is of de romp daadwerkelijk van Wall is. Dna-onderzoek moet daarover duidelijkheid geven. Madsen zit ondertussen nog steeds vast op verdenking van moord.

Deense politie onderzoekt de onderzeeboot.Beeld anp