De bewoners zijn opgelucht dat de werken eindelijk klaar zijn.© Hélène Baccaert

Feestelijke opening van heraangelegde Schollebeekstraat-Fortweg: “Het is mooi, maar het was niet makkelijk”

Lier -

De langverwachte heraanleg van de Schollebeekstraat-Fortweg in Lier zit er zo goed als op. Om de bewoners te bedanken voor hun geduld tijdens de uitdagende werken, organiseerde de stad Lier samen met aannemer Adams nv een bescheiden openingsmoment in de straat op woensdagavond.

Hélène Baccaert

Schepen van Mobiliteit Bert Wollants (N-VA) verwelkomde de aanwezigen en benadrukte de uitdagingen die gepaard gingen met het project. “Het heeft natuurlijk wel wat voeten in de aarde gehad, ook qua planning”, aldus Wollants. “We weten allemaal dat de oude Schollebeekstraat een brede straat met heel veel problemen was. We hebben geprobeerd om op verschillende vlakken verandering te brengen.”

“Ik denk dat we vandaag een heel andere aanblik hebben gekregen van de straat. Of daarmee alle problemen zijn opgelost, durf ik niet zeggen. Ik denk wel dat de beleving van de straat, met onder andere ook het fietspad, voor een andere manier zorgt waarop met de straat kan worden omgegaan. Dat is natuurlijk een mooi verhaal”, vertelt hij. “We willen jullie absoluut bedanken voor jullie positieve ingesteldheid. Ik hoop dat jullie in de komende jaren nog heel veel geniet kunnen hebben van de straten”, besluit Wollants.

De inwoners kregen een traktatie op zoetigheden van Bakman Stijn.© Hélène Baccaert

De heraanleg omvatte niet alleen de Schollebeekstraat zelf, maar ook aangrenzende straten. “Er waren twee redenen voor de heraanleg. Ten eerste zaten we met een heel oude kasseibaan. We hebben geprobeerd om het profiel te versmallen om meer verkeersveiligheid te brengen, daarom hebben we ook het dubbel fietspad aangebracht. Ten tweede hadden de mensen hier geen riolering. Het is één van de grotere clusters waar nog geen riolering was. Samen met de Aarschotsesteenweg, waarvan de werken starten op 6 mei, is het eigenlijk het grootste pakket”, legt Wollants uit.

Zwembad

De meningen van de inwoners over het project zijn verdeeld. Walter, een bewoner die al dertig jaar in de straat woont, uit zijn tevredenheid over de voltooiing van de werken, maar merkte op dat er fouten zijn gemaakt tijdens het proces. “Er zijn heel wat dingen gedaan die naar mijn mening niet veel hebben bijgedragen en dat vind ik heel spijtig”, aldus Walter. “Het is mooi, maar het was niet gemakkelijk.”

“De straat heeft hier onder water gestaan, je kan gerust zeggen dat het bijna een zwembad was. Als we om hulp vroegen, wezen de verantwoordelijkheden met de vinger naar elkaar, maar de bewoners zijn natuurlijk de dupe. Natuurlijk, besef ik ook dat niemand iets kan doen aan het natte weer”, zegt hij. “Als je aan iets start, moet je voorbereidingen treffen. Er kan dan nog altijd een lijk uit de kast vallen, dat weten we allemaal. En dan duurt het misschien drie maanden langer, maar dan heeft het een meerwaarde.”

Parkeerplaatsen

“Wij hebben hier acht rijwoningen. Sinds de werken hebben we nog maar drie of vier parkeerplaatsen en er wonen ook mensen die wat ouder zijn of die wat slechter ter been zijn”, vertelt Walter. “Voorlopig mogen we nog parkeren op de site van Steylaerts. Ze hebben heel hard hun best gedaan. We zouden die mensen moeten bedanken. Vroeger stonden onze wagens op de oprit. Natuurlijk heb ik niets tegen een fietspad, maar ik denk niet dat het veel zal veranderen aan de snelheid in de straat. Ik hoop dat de werken op de Aarschotsesteenweg binnenkort vlotter gaan.”

Marie-Roos en Flor wonen al 50 jaar in de straat.© Hélène Baccaert

Marie-Roos en Flor Govaerts, die al vijftig jaar in de straat wonen, willen de werknemers bedanken voor hun dienstbaarheid tijdens de werken. “Als je iets vroeg en ze konden je helpen, waren ze heel behulpzaam”, zeg Marie-Roos.

“Tijdens de werken werd er een parkeeroplossing aangeboden door Steylaerts. We willen hen hier echt voor bedanken. Het zou een oplossing kunnen zijn, om tegen vergoeding, enkele parkeerplaatsen te blijven gebruiken”

Flor Govaerts

Bewoner van de Schollebeekstraat

Haar man Flor benadrukt echter ook het gebrek aan parkeerplaatsen als gevolg van de heraanleg en opperde een mogelijke oplossing in samenwerking met Steylaerts. “Tijdens de werken werd er een parkeeroplossing aangeboden door Steylaerts. We willen hen hier echt voor bedanken. Het zou een oplossing kunnen zijn, om tegen vergoeding, enkele parkeerplaatsen te blijven gebruiken”, vertelt Flor.

Opgelucht

Twee andere bewoners van de Fortweg, die de voorkeur geven om anoniem te blijven, begrijpen waarom de werken lang hebben geduurd en zijn blij met het eindresultaat. “Het heeft lang geduurd, maar ik heb zelf in de bouw gezeten en het is normaal”, merkte een van hen op. “De bewoners van de Schollebeekstraat hebben natuurlijk meer hinder ondervonden dan wij in de Fortweg. Nu de werken klaar zijn, ben ik heel blij en opgelucht. Je staat er eigenlijk niet bij stil hoeveel invloed het heeft op je dagelijkse leven.”

Bert Wollants, schepen van Mobiliteit, bedankte iedereen voor hun positieve ingesteldheid.© Hélène Baccaert

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners