Passagiers herenigd met hun familie in Singapore.
AFP or licensors

Passagiers getuigen over 'horrorvlucht' met hevige turbulentie: "Alles gebeurde in 10 seconden" 

"Het was de vreselijkste dag van mijn leven", getuigt Jerry, een van de passagiers van de 'horrorvlucht' waarbij gisteren een dode en tientallen gewonden vielen door hevige turbulentie. "Ik ga een tijdje geen vliegtuig meer nemen", zegt Joshua, een andere passagier. De passagiers zijn intussen aangekomen in Singapore, hun oorspronkelijke bestemming, waar ze voor het eerst hun verhaal doen.

"Ik ga een tijdje geen vliegtuig meer nemen denk ik", vertelt de Brit Joshua van op een brancard bij aankomst in Singapore. "Ik heb erg veel pijn. Het was angstaanjagend. Plots klonk er een enorm hard geluid. Dingen vlogen in het rond. Overal hoorde je huilende mensen."

Joshua is één van de meer dan 70 gewonden. 7 passagiers raakten zwaargewond, een 73-jarige Brit is overleden. 

De vlucht vertrok eergisteren vanuit Londen richting Singapore. Tijdens de vlucht raakte het toestel onderhevig aan zware turbulentie. De piloten maakten een noodlanding in de Thaise hoofdstad Bangkok. Er waren in totaal 211 passagiers en 18 medewerkers aan boord. 

"Plots nam het vliegtuig een enorme duik"

"Het was de meest vreselijke dag van mijn leven", doet Jerry zijn verhaal aan de BBC. "Alles leek vlot te verlopen eigenlijk. Ik zat net terug op mijn plaats na een toiletbezoek toen er een beetje lichte turbulentie was. Maar plots nam het vliegtuig een enorme duik. Zo plots, zonder enige waarschuwing." 

Jerry getuigt bij de BBC over wat hij heeft meegemaakt.

"Mijn vrouw en ik stootten daardoor ons hoofd tegen het plafond. Wij hadden geluk dat we in onze stoel zaten. De mensen die net op dat moment recht stonden, vlogen rond alsof ze salto's maakten. Het was vreselijk."

De ravage in het vliegtuig
Reuters

Even plots als de turbulentie begon, nam ze opnieuw af: "Opeens was het opnieuw rustig." Dat zegt ook Dzafran Azmir, een 28-jarige passagier: "Alles gebeurde in 10 seconden, denk ik. Ik was wat aan het slapen, toen ik plots voelde aan mijn riem dat het vliegtuig op en neer begon te gaan. Het werd erger en erger."

Er waren deuken in de bagageruimte boven de stoelen omdat mensen er met hun hoofd tegen waren gestoten
Passagier Dzafran Azmir

"De mensen die door het gangpad aan het wandelen waren, lagen ineens op de grond. Mensen hadden grote wondes aan hun hoofd. Ik besefte pas volledig wat er gebeurd was toen we geland waren. Toen zag ik pas wat er allemaal stuk was, hoe er deuken waren in de bagageruimte boven de stoelen omdat mensen er met hun hoofd tegen waren gestoten."

Bekijk: "In amper een paar seconden vielen mensen plat neer en vloog alles door de lucht"

Videospeler inladen...

Rechtsomkeer in plaats van huwelijk van hun zoon

"Het cabinepersoneel begon met gewonden te verzorgen, hoewel verschillenden van hen zelf verwondingen hadden", herinnert Jerry zich. "Het was een enorme opluchting toen we hoorden dat we een noodlanding zouden maken."

Jerry was onderweg met zijn vrouw en dochter naar het huwelijk van zijn zoon in Australië. "Maar als we onze reis voortzetten, wil dat zeggen dat we nog 5 vluchten moeten nemen. Dat gaan we niet doen. Na wat we hebben meegemaakt kunnen we dat niet aan denk ik. We gaan terug naar huis."

De Singaporese minister van Transport, Chee Hong Tat, heeft intussen gezegd dat de regering hulp zal bieden aan de passagiers en hun families. "Ik ben diep bedroefd toen ik hoorde over het incident aan boord van vlucht SQ321 van Singapore Airlines van Londen Heathrow naar Singapore", schreef hij in een verklaring op Facebook.

De ravage in het vliegtuig.
Reuters

Meest gelezen