© rr

Trucker die ambulance verplaatste: “Ik deed het alleen om goed te doen”

De vrachtwagenchauffeur die maandag gefilmd werd terwijl hij een ambulance aan de kant zette om zijn route verder te kunnen zetten in de Augustijnenstraat in Antwerpen, deed dat naar eigen zeggen alleen om goed te doen. “Ik wil me excuseren bij de ambulancedienst”, zegt hij.

brip

Dat vrachtwagenchauffeur Frederik Penneman na zijn werkdag maandag in een kleine mediastorm terecht zou komen, had hij allesbehalve verwacht. “Ik heb gewoon gedaan om goed te doen, niet meer of niet minder”, vertelt hij. “Ik stond al tien minuten in de straat stil. Achter mij was een lange file ontstaan, en er werd constant geclaxonneerd. Ik had al een paar keer geroepen, maar er kwam geen antwoord. Een buurtbewoonster is dan haar licht gaan opsteken, en kwam later zeggen ‘dat het nog wel even zou duren’. Ik heb dan maar het heft in eigen handen genomen.”

En zo verplaatste Frederik de ambulance, waarvan de sleutel gewoon op het slot zat, enkele meters verder, op een vrije parkeerplaats. “De ambulance stond veilig, en de straat was weer vrij. Eind goed, al goed, dacht ik.” Dat Ambulancecentrum Antwerpen vervolgens een klacht tegen de leverancier zou indienen, was het laatste wat Frederik kon voorspellen.

“Geen cowboystreken”

“Ik begrijp het echt niet, en betreur het ook heel erg dat zij die stap gezet hebben. Ik heb die ambulance rustig en veilig verplaatst, en heb absoluut geen cowboystreken uitgehaald”, vertelt de ervaren vrachtwagenchauffeur. “Het was ondertussen al na 21u, en ik moest nog zeker vier posten afwerken in Antwerpen. Met een vrachtwagen rijden in het stadscentrum is nooit een cadeau, voor geen enkele leverancier. En ik moet ook nog eens rekening houden met mijn stipte rijtijden. Ik kon het me dus niet permitteren om nog langer stil te staan.”

Van de Ambulancedienst heeft Frederik persoonlijk niets vernomen. “Ik begrijp dat ze in de war zijn en, zou me graag willen excuseren bij hen. Maar ik vind dat ze naar mij toe ook begrip moeten tonen. Bovendien kreeg ik later te horen van een politieman dat het zou kunnen dat zij zelf ook wel eens in fout zouden kunnen zijn, want in de wegcode staat dat prioritaire voertuigen altijd afgesloten moeten zijn. Maar meer weet ik ook niet. Ik vind het vooral spijtig dat veel mensen één kant van het verhaal horen, en snel hun conclusies trekken. Gelukkig heb ik wel veel positieve reacties gekregen, en ook mijn collega’s steunen mij. We zien wel hoe het afloopt”, besluit hij.

LEES OOK: Trucker zet ambulance zelf aan de kant, ambulancedienst dient klacht in: “Dit is ongezien”