© ghelamco

Nieuwe Bosuil krijgt zit- én staanplaatsen met reling

De plannen voor het nieuwe Bosuilstadion worden duidelijker. Zo wordt Tribune 2, de zogenaamde ‘sfeertribune’, fors uitgebreid met ook de huidige Tribune 3, de ‘familietribune’ achter het doel. Die nieuwe extra grote sfeertribune zal zowel zitplaatsen als staanplaatsen krijgen, waarbij het Safe Standing-systeem (met vaste relingen en inklapbare stoeltjes) zal gebruikt worden. De timing van de eerste fase van de werken, de afbraak en wederopbouw van tribune 4, loopt wel vertraging op. Die afbraak zal pas ten vroegste in het voorjaar van 2019 plaatsvinden.

PETER GORIS

Begin oktober kondigde een fiere voorzitter Paul Gheysens, met Antwerps burgemeester Bart De Wever aan zijn zijde, een volledig nieuw stadionplan voor zijn Antwerp FC aan. Na de gloednieuwe hoofdtribune was het de beurt aan de rest van het stadion. De nieuwe Bosuil wordt een volledig dichtgemaakte arena en de capaciteit wordt opgetrokken naar 23.000 plaatsen. Het vernieuwde stadion zou klaar moeten zijn in 2019.

Ook over de timing was men duidelijk. Eerst zou tribune 4 – de eenvoudigste klus – afgebroken worden, en werden eind oktober de nodige vergunningen verwacht, om daarna meteen opnieuw opgebouwd te worden tot een tribune inclusief jeugdcomplex, klaar tegen het einde van het seizoen. Pas na afloop van de competitie waren tribune 2 en 3 aan de beurt, om die in de competitievrije periode in juni en juli af te werken, zodat het nieuwe stadion volgend seizoen al in gebruik zou genomen worden.

Anderhalve maand later loopt de timing van de afbraak van tribune 4 iets achter. Volgens de stad was er tot gisteren zelfs nog geen sloopvergunning aangevraagd en er is sprake van vertraging door onder meer noodzakelijke asbestverwijdering uit het oude gebouw. “Van die asbest heb ik geen weet, maar het klopt wel dat de afbraakwerken nog niet voor meteen zijn”, bevestigt Dimitri Huygen, communicatiemanager bij Antwerp FC. “De sloop zal zeker niet meer voor 2018 zijn, wellicht pas in het voorjaar van 2019.”

Maar dat hoeft geen probleem te zijn. “Alles hangt natuurlijk af van de vergunningen, maar het brengt de uiteindelijke timing zeker niet in gevaar. Het is gewoon zo dat de afbraak en opbouw van de drie nieuwe tribunes grotendeels gelijktijdig zal lopen, aangezien het toch grotendeels om één project gaat”, zegt Dimitri Huygen. “En tot het einde van het seizoen kunnen we zo ook zeker de huidige capaciteit van ongeveer 16.000 toeschouwers blijven behouden. Enkel de tijdelijke vergunning voor de 700 plaatsen op tribune 4 verloopt begin januari. Die gaan we proberen te verlengen.”

Zitten én staan

Ondertussen werken Antwerp FC en Ghelamco Invest verder aan de gedetailleerde plannen voor de nieuwe tribunes. En die krijgen steeds meer concrete vorm. Zo komt er een gevoelige uitbreiding van de huidige sfeertribune, momenteel enkel tribune 2. “Die gaan we uitbreiden omdat ze één geheel gaat vormen met de huidige familietribune 3”, zegt Huygen.

Die twee tribunes hebben nu samen een capaciteit van zo’n 10.000 toeschouwers, inclusief 858 zitplaatsen voor bezoekers. Dat worden er veel meer, leert een kleine rekensom. Op de nieuwe hoofdtribune is er plaats voor 5.630 fans. Om tot een totale capaciteit van 23.000 in het hele stadion te komen, zullen er dus minstens 17.370 fans op de drie nieuwe tribunes kunnen plaatsnemen. “De exacte cijfers per tribune liggen nog niet vast. En zelfs ook niet of het bij die 23.000 zal blijven of misschien 27.000. Alles zal pas definitief vastgelegd worden in de vergunningsaanvraag en die is nog niet afgerond”, zegt Huygen.

Wat wel duidelijk is: binnen de grote sfeertribune (over zowel tribune 2 als tribune 3) blijft er plaats voor de bezoekende fans. “Die gaan wel iets meer plek krijgen dan de huidige kleine 1.000 plaatsen, want die moeten nu eenmaal 5 procent van de totale capaciteit krijgen”, zegt Huygen. De familietribune 3 verhuist naar de overkant, naar tribune 4.

De nieuwe sfeertribune wordt ook opgedeeld in twee ringen, met plek voor zowel zit- als staanplaatsen. Huygen: “De hele onderste ring van zowel T2 als T3 zullen staanplaatsen zijn, volgens het Safe Standing-systeem: met vaste relingen met telkens een inklapbaar zitje, naargelang de wedstrijd: competitie of Europees (waar zitjes verplicht zijn). De bovenste ring worden ofwel permanente zitjes ofwel al dan niet gedeeltelijk volgens hetzelfde systeem, daar zijn we nog niet.”

Klagenfurt

Het Safe Standing-systeem gaat wel gevolgen hebben voor de capaciteit. Als het staanplaatsen zijn, kan er meer volk op de tribune, als het zitplaatsen worden (bij eventuele Europese wedstrijden) zal er minder volk binnen kunnen. Welke invloed dat gaat hebben op het totale aantal plaatsen is nog niet duidelijk. “Die cijfers hebben we nog niet definitief vastgelegd”, zegt Huygen.

Ter vergelijking: de ‘Gelbe Wande’, de sfeertribune van Borussia Dortmund waar Antwerp FC zich aan spiegelt, heeft een capaciteit van 24.454 staanplaatsen in de Bundesliga. Maar dat aantal zakt naar minder dan 10.000 zitplaatsen bij Europese wedstrijden. De totale capaciteit van het Signal Iduna Park (alias Westfalenstadion) daalt dan van 81.365 naar 65.849 bij Europese matchen.

“Bij Borussia Dortmund hebben ze wel een ander systeem dan het onze”, zegt Huygen. “Daar liggen de zitjes onder de tribune gestockeerd en worden ze bij elke Europese wedstrijd op de staantribune geklikt. Wij kiezen voor het systeem dat onder meer Standard en Celtic hebben, het Klagenfurt-model (de Oostenrijkse club was de eerste die ze in gebruik nam, red.), met vaste relingen en vaste zitjes die dan open- of dichtgeklapt kunnen worden. We gaan de ruimte voor elke zitplaats in elk geval iets breder maken, met een trapje, zodat elke zitplaats ongeveer voor twee staanplaatsen telt.”

In elk geval: alle huidige abonnementhouders op tribune 2 gaan sowieso hun gading én hun plaats vinden, benadrukt Huygen. “We gaan er sowieso voor zorgen dat er op de sfeertribune evenveel zitplaatsen zullen zijn als op de huidige tribune 2, rond de 7.000. Daarom gaan we ook iedereen die nu een abonnement heeft op tribune 2 voorrang geven als er nieuwe plaatsen op de nieuwe tribunes moeten gekozen worden: ofwel een zitplaats ofwel een staan-zit-combinatie.”

MEER OVER Royal Antwerp FC