Een captatie van Le Nozze di Figaro met o.a. Stefaan Degand en Eva van der Gucht wordt getoond op het Sint-Jansplein.© Annemie Augustijns

Opera Ballet Vlaanderen laat Antwerpse gevangenen opera schrijven

Antwerpen -

Opera Ballet Vlaanderen verkocht in 2023 meer kaartjes dan ooit voor haar operaproducties. Met op de affiche klassiekers als Madama Butterfly, Romeo en Julia en Salome kan ook het nieuwe seizoen potten breken.

Met 152.000 bezoekers zet Opera Ballet Vlaanderen (OBV) 2023 weg als een recordjaar. “Alle operavoorstellingen waren op een haar na uitverkocht”, vertelt Jan Vandenhouwe, artistiek directeur van OBV. “Voor ballet bleef de opkomst stabiel.”

Zowel voor het orkest als voor het balletgezelschap waren er de afgelopen maanden audities. “Voor zeven vrije plekken bij het Ballet waagden 1.500 dansers hun kans.”

De gemiddelde bezoeker bij OBV is 55, maar tegelijk werd 12,5 procent van de tickets verkocht aan jongeren onder de 27. Bijna de helft van de toeschouwers kocht voor het eerst een kaartje.

Bekende titels

Voor het seizoen 2024-2025 is er bij OBV aan bekende titels geen gebrek met pakweg Madama Butterfly, Salome, Romeo en Julia, Norma, of Anne Teresa De Keersmaekers dansklassieker Rain. Het seizoen wordt afgerond met Wozzeck van Alban Berg in een regie van theatercoryfee Johan Simons.

Bij de meer avontuurlijke titels springt Barzakh van regisseur Thomas Bellinck in het oog. “Opera’s baden niet zelden in een misdadig milieu. Gevangenen krijgen mooie koorpartijen en prachtige aria’s, terwijl de realiteit vaak anders is. In de arresthuizen van Antwerpen en Gent betrok Bellinck bij deze productie personen in detentie die wachten op hun rechtszaak. In workshops schrijven ze de tekst voor een voorstelling die het gevangeniswezen kritisch onder de loep neemt.”

Een captatie van Mozarts Le Nozze di Figaro, de populairste voorstelling van het afgelopen seizoen, wordt op 31 augustus gratis op groot scherm getoond op het Sint-Jansplein. Stefaan Degand en Eva van der Gucht, die erin meespeelden, leiden de voorstelling in. (id)

www.operaballet.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER