Luister naar

Kabinet: zes weken verlof partner bij geboorte baby

Nieuws
Het kraamverlof voor de partner van jonge moeders wordt volgend jaar uitgebreid van twee dagen naar een werkweek. Vanaf 2020 kunnen partners ook vijf werkweken aanvullend geboorteverlof opnemen, tegen 70 procent van het salaris.
Gijs Herderscheê redactie vk
donderdag 22 februari 2018 om 03:00
Wouter Koolmees
Wouter Koolmees anp / Bart Maat

Den Haag

Dit stelt minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken voor in het wetsvoorstel invoering extra geboorteverlof, Wieg. Het gaat om een uitwerking van afspraken uit het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het voorstel is op internet gepubliceerd voor consultatie. Een maand lang kunnen burgers en belangengroepen reageren. Daarna buigen de ministerraad, de Raad van State en het parlement zich erover.

Partners van jonge moeders hebben nu recht op twee dagen betaald kraamverlof en drie dagen onbetaald verlof. Dit wordt volgend jaar uitgebreid naar een werkweek verlof, waarbij de werkgever het loon moet doorbetalen. Nu mag de partner van de jonge moeder dit verlof, desnoods verspreid, opnemen binnen vier weken na de geboorte. Dit wordt zes maanden. Naast de werkweek geboorteverlof komt vanaf juli 2020 nog vijf werkweken aanvullend geboorteverlof.

Koolmees kiest daarvoor omdat een uitbreiding van het aantal vrije dagen parttimers zou bevoordelen en fulltime werkenden benadelen. Wie vijf dagen per week werkt, krijgt dus met zes weken geboorteverlof, 30 dagen vrij. Wie twee dagen per week werkt, krijgt 12 dagen verlof.

uitkering

Gedurende deze weken betaalt het UWV een uitkering, 70 procent van het salaris, met een maximum van zo’n 3185 euro per maand. Ook dit verlof moet binnen zes maanden na de geboorte worden opgenomen. In totaal kan de partner van de jonge moeder dus zes weken verlof opnemen.

Stellen die een kind adopteren of in pleegzorg nemen, kunnen ieder zes weken verlof opnemen. Nu is dat nog vier weken. Tijdens dit verlof krijgen zij een uitkering van het UWV.

Vrouwen hebben nu tijdens de zwangerschap 16 weken verlof. ‘Een vermindering van het verschil in verlofduur kan positief uitwerken voor de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt’, schrijft Koolmees in een toelichting. Hij verwacht ook dat van het uitgebreidere verlof ‘een positief effect uitgaat op de verdeling van taken binnen het gezin’. ‘Ook voor de onderlinge band tussen de partner en het kind is het positief als de partner vanaf de geboorte goed betrokken is bij de zorg.’

De vakbeweging en werkgevers reageren verdeeld. Vorige week brachten ze nog een gezamenlijk advies aan Koolmees uit over uitbreiding van het partnerverlof. Zij vinden dat zowel de partner als de jonge moeder zes weken volledig doorbetaald ouderschapsverlof moet krijgen. Voor de moeder zou dit komen boven op de 16 weken zwangerschapsverlof. De rekening willen de sociale partners geheel bij het kabinet leggen. Die zou doorbetaling van het loon voor zijn rekening moeten nemen. Het extra verlof kost werkgevers dan niets.

De FNV vindt dat advies eigenlijk een magere, eerste stap. Werkgevers vinden dat de rekening eenzijdig bij hen komt te liggen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.