© rr

© Barmhart

© Barmhart

© Barmhart

© Barmhart

© Barmhart

© Barmhart

© Barmhart

1 / 8
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Groenten, fruit en vriendschap: in Barmhart-tuin tellen de mensen

Een jaar geleden blies Elisabeth Ryelandt de oude moestuin van het Bautersemhof in Zandhoven nieuw leven in als de samentuin Barmhart. Vier seizoenen later vliegen ze er aanstaande zondag opnieuw in.

Kristin Matthyssen

De Barmhart-tuin is de eerste samentuin in Zandhoven. Elisabeth Ryelandt, die met haar gezin op het Bautersemhof in de Boutersemdreef woont, heeft zelf een groen en ecologisch hart.

“Mijn grootmoeder, die de Zandhovenaars kenden als 'mevrouw De Strycker', teelde hier vroeger met haar tuinman André Van Dyck groenten en kleinfruit. De Barmhart-tuin is een ecologische samentuin waar de buurtbewoners samen lekkere en gezonde groenten en vruchten kunnen kweken. Tegelijk willen we met deze tuin de mensen dichter bij elkaar brengen. Het is een win-winsituatie voor iedereen, ook voor het landschap. Er wordt echt generatieoverschrijdend overlegd en samengewerkt.”

Er moest exact een jaar geleden echt van nul begonnen worden, en wie de foto's van de Barmhart-tuin doorheen de vier seizoenen van 2017 bekijkt, staat versteld van de transformatie. In het begin was het nog een kale vlakte, maar al gauw kwamen er plantbedden, een serre en heel veel bloemen. De eerste oogst was een succes.

Aanstaande zondag 25 februari is het na een korte winterrust de nieuwe startdag met meteen een cursus stekken van kleinfruit. Iedereen mag de lessen volgen. Voor leden is het gratis, niet-leden betalen 5 euro.

“Om plantgoed aan te kopen, vragen wij aan onze actieve tuiniers een jaarlijkse bijdrage van 25 euro per persoon of 50 euro per gezin”, vertelt Elisabeth. “Dit jaar hebben we een heleboel toffe activiteiten in de aanbieding. Zo organiseren we op 24 maart een cursus biogroenten en op 22 april een dahliadag. Tijdens die dag kunnen mensen knollen komen ruilen.”

Heel bijzonder wordt de samenwerking in april met Collectif Baya, die een fruitkooi en tuinhuis komen bouwen van recuperatiematerialen. “Collectif Baya bestaat uit Brusselse architectuurstudenten, die zelf vonden dat hun opleiding wat te theoretisch was. Ze bouwen alles ecologisch uit recyclagematerialen. Ik ben benieuwd”, zegt Elisabeth.

Op 27 mei is er een cursus over nuttige en schadelijke insecten. “Op 24 juni houden we ons eerste midzomerfeest in samenwerking met de vzw Musical on Stage. Zij zullen voor een akoestisch concert in de Barmhart-tuin zorgen. De initiatiefnemers van de vzw Musical on Stage wonen in de Bautersemhoeve. Ze hebben de straat maar over te steken en ze staan al in onze tuin.”

Op 9 september is er nog een cursus ziekten bestrijden. “Voor mij was het belangrijk dat er weer meer met elkaar gesproken wordt, dat mensen hier stoppen om een babbeltje te doen aan de haag als er leden in de tuin aan het werk zijn”, zegt Elisabeth. “En gelukkig gebeurt dat geregeld. Ik merk trouwens dat onze werving van nieuwe leden vooral gebeurt via mensen uit de omgeving die hier toevallig met de fiets of de hond passeren.”

De Barmhart-tuin moet op termijn zo'n 30 tot 50 gezinnen kunnen bevoorraden van verse groenten en fruit. “Aan dat aantal zitten we nog niet. In de lente en de zomer kwamen veel mensen helpen, maar raar genoeg zagen we vanaf september een daling. Nemen dan de tuinkriebels af? Het is gek, want in september en oktober kan je nog veel oogsten en de vruchten van je werk plukken. De herfst is een heel mooi seizoen om te tuinieren. Dat moeten we onze leden dit jaar precies nog wat duidelijker maken.”

Overzicht meewerkzondagen en alle info via www.barmharttuin.com of Facebook: BARMHART-tuin

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER