© RR

Groen licht voor scoutsheem De Buecken in Greesbos aan kanaal

Scouts De Buecken uit Herentals zijn verheugd dat na jaren van plannen eindelijk de spade in de grond kan voor de bouw van een nieuw heem. “Want onze huidige lokalen zijn compleet op.” Het is de zoveelste jeugdgroep in Herentals die binnenkort in het nieuw steekt.

Hans Otten

De Herentalse scoutsvereniging De Buecken ontstond enkele jaren geleden toen de 1ste en de 8ste Kempen met elkaar samensmolten. Maar als onderkomen voor de ruim honderd leden, twintigtal leiders en 55 stamleden voldoet het scoutshuis op de Augustijnenlaan al lang niet meer. “Niet alleen is het gebouw helemaal op, ook de locatie naast een drukke baan is niet ideaal om ieder weekend grote groepen kinderen en jongeren te ontvangen”, zegt Brent Aerts van de groepsleiding.

Er ontstonden al snel plannen om in het Greesbos tussen Langepad en het kanaal Herentals-Bocholt nieuwe scoutslokalen op te trekken. Omdat de stad aan die plannen op de groene locatie meteen de ontwikkeling van een speelbos en stadsrandbos vastkoppelde, maakte de provincie Antwerpen werk van een bestemmingswijziging naar recreatiezone. Dat raakte ongeveer een half jaar geleden rond, nu heeft het Herentalse college van burgemeester en schepenen ook het licht op groen gezet voor de omgevingsvergunning.

“We willen zo snel mogelijk beginnen te bouwen”, zegt Brent Aerts. “We hebben al verscheidene acties opgezet om daarvoor geld in te zamelen, maar het grootste deel van de financiering moet toch komen van de verkoop van onze grond in de Augustijnenlaan. Dat kan nog even duren, maar het is niet de bedoeling dat nog jaren te laten aanslepen.”

De ligging diep in de bossen sluit helemaal aan bij de scoutsmentaliteit, maar maakt de site minder eenvoudig bereikbaar. Op dit moment is er zelfs helemaal geen fatsoenlijke ontsluiting. De Buecken gaat wel het uitdrukkelijke engagement aan om de leden zoveel mogelijk met de fiets naar de lokalen te laten komen. Daarin speelt de nabijheid van de toekomstige fietsostrade naast de spoorlijn tussen Herentals en Olen een cruciale rol. De provincie Antwerpen gaat binnenkort van start met een gloednieuwe fietsbrug van 100 meter lang en een prijskaartje van 3 miljoen euro over het kanaal. “Als die er ligt, worden we ten minste vlot bereikbaar voor de fietsende leden vanuit het centrum” zegt Brent Aerts.

“Die fietsostrade maakt het ook mogelijk om het Greesbos op te waarderen tot stadrandbos en speelbos”, zegt de Herentalse jeugdschepen Stefan Verraedt (N-VA). “Onze ambitie is hoog en we willen bekijken of we de Jachthaven kunnen verbinden met het Greesbos, via een voetgangersbrug of ponton als extra toeristische attractie.”

Met de vergunning voor De Buecken komt een derde Herentalse jeugdbeweging in korte tijd in het nieuw te zitten. De Scouts Reynaert-Adinda namen pas een halfjaar geleden nog hun gloednieuwe honk op de Wijngaard in gebruik, waarvoor ze ook al jaren plannen smeedden. Nog geen maand geleden kreeg KLJ Noorderwijk van de stad te horen dat ze een vergunning van regularisatie krijgt voor haar zonevreemde gebouwen in de Kruisstraat. De overheid drong een paar jaar geleden nog op de sloop aan.