AI-bedrijf Nvidia verliest ruwweg 200 miljard aan beurswaarde

Nieuws
Chipconcern Nvidia heeft op Wall Street vrijdag ruwweg 200 miljard dollar aan beurswaarde verloren. Het grote vertrouwen van de financiële markten in alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, lijkt een flinke knauw te hebben gekregen. Beleggers hebben de maker van chips voor AI-toepassingen 10 procent lager gezet door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van Nvidia wel eens tegen kunnen vallen.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 22:06 aangepast 22:46
Afbeelding
beeld anp

Eerder deze week kwam de Nederlandse chipmachinemaker ASML al met een tegenvallend kwartaalbericht. Daardoor zijn Nederlandse chipbedrijven bij beleggers al dagen uit de gratie. Maar de meeste grote bedrijven uit de techwereld moeten nog met hun cijfers komen.

Vooral voor Nvidia wordt het spannend. Het bedrijf is momenteel 's werelds belangrijkste speler op het gebied van chips die worden gebruikt voor AI. Daardoor is Nvidia afgelopen jaar razendsnel gegroeid en op Wall Street groeide de onderneming in korte tijd uit tot een van de meest waardevolle bedrijven. Maar wanneer een beurslieveling er niet in slaagt om aan alle hooggespannen verwachtingen te voldoen, kan de beurskoers zomaar hard dalen.

Super Micro Computer

De koersval van vrijdag werd waarschijnlijk veroorzaakt door Super Micro Computer. Dat Amerikaanse techbedrijf heeft aangekondigd voorafgaand aan zijn kwartaalcijfers later deze maand niet alvast wat winstcijfers te delen. Daarmee wijkt Super Micro Computer af van zijn normale praktijk. Analisten zien hierin een signaal dat de cijfers straks waarschijnlijk niet zo goed zijn. De beurswaarde van Super Micro Computer kelderde daardoor meer dan 23 procent.

Netflix is ook onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst kreeg er afgelopen kwartaal meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd meer dan 9 procent lager gezet.

Techbedrijven moesten het over een breed front ontgelden. Techgraadmeter Nasdaq zakte 2,1 procent tot 15.282,01 punten en kende daarmee de grootste verliesdag sinds oktober. Verder hielden beleggers vooral de spanningen in het Midden-Oosten nauwlettend in de gaten. De Dow-Jonesindex sloot wel 0,6 procent hoger op 37.986,40 punten. De brede S&P 500-index eindigde 0,9 procent lager op 4967,23 punten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dalende iPhone-verkopen bezorgen Apple krimpende omzet

Apple heeft in de eerste drie maanden van 2024 een lagere omzet geboekt, wat vooral te wijten was aan dalende verkopen van de iPhone. De smartphone van het Amerikaanse concern kreeg onder andere op de Chinese markt concurrentie van Huawei.

Afbeelding

Moederbedrijf van Booking.com blijft groeien en voert winst op

Booking Holdings is in de eerste maanden van het jaar harder gegroeid dan het internetbedrijf voor reizen zelf had verwacht. Het moederbedrijf van het in Amsterdam gevestigde Booking.com profiteerde van een toename van het aantal via het platform geboekte hotelovernachtingen.

Afbeelding

Turkije eist meer noodhulp Gaza voor hervatten handel met Israël

Turkije bevestigt dat het per direct alle handel met Israël staakt vanwege de situatie in de Gazastrook. Ankara zal de handel met de Israëliërs pas weer hervatten als er 'ononderbroken en voldoende' humanitaire hulp naar de Palestijnse bevolking in Gaza gaat, meldt het minister..

Afbeelding

Techbedrijven leiden beurzen in New York naar winst

Techbedrijven hebben de belangrijkste graadmeters op de aandelenbeurzen in New York hoger gezet. In de aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers van Apple nam de hoop op extra winstuitkeringen door de iPhone-maker toe, na vergelijkbare stappen van Google-moederbedrijf A..

Afbeelding

Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

Afbeelding

Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon.