zaterdag 17 maart 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De initiatiefnemers willen het Crescent College graag onderbrengen in het gebouw van Regina Mundi aan de Grotestraat in Genk, dat in september leeg komt. Karel Hemerijckx

Plannen voor twee islamitische scholen in Genk

“Het onderwijs dat er nu is, geeft moslimjongeren niet genoeg kansen”

GenkDe “Limburgse moslimgemeenschap” wil in Genk met een islamitische middelbare school starten. Ze vinden immers dat het bestaande onderwijs in ons land jongeren met een islamitische achtergrond niet genoeg kansen geeft. “Wij zijn ervan overtuigd dat achterstand geen lot is”, zegt R. E. Ook de Islamitische Federatie van België zou plannen hebben om in de buurt van Genk een school te starten, zo is te horen in islamitische kringen. De Turkse stichting, die al een school heeft in Brussel en in Charleroi, ontkent dat ze ook in Vlaanderen met een project start.

Chris NELIS/Liliana CASAGRANDE

Het Crescent College, zoals de islamitische school in Genk gaat heten, is een initiatief van “de moslimgemeenschap in Limburg”, lezen we op de website van de school. Volgens de website van het Crescent College zal die openstaan voor iedereen, “van elk ras en geloof”. Maar het is duidelijk een school die mikt op de moslimgemeenschap. “Het bestaande onderwijs biedt onvoldoende gelijke kansen aan jongeren met een islamitische achtergrond en komt niet tegemoet aan hun behoeften”, zo lezen we op de website.

“Wij zijn ervan overtuigd dat achterstand geen lot is”, zegt R. E., de coördinator van het Crescent College. “En dat alle jongeren zich kunnen ontplooien als de school daar de juiste condities voor creëert. We organiseren ook lessen Turks en Arabisch zodat jongeren de kans krijgen hun moedertaal beter te beheersen. We zijn ook de eerste school in Vlaanderen die islamitisch onderwijs organiseert.”

Wij zijn ervan overtuigd dat achterstand geen lot is en dat alle jongeren zich kunnen ontplooien als de school daarvoor de juiste condities creëert R. E. Coördinator Crescent College

“Omdat we respect hebben voor andere overtuigingen – zoals onder meer het christendom, het Jodendom en het boeddhisme – bieden we ook lessen voor deze religies aan. We sluiten niemand uit”, klinkt het verder. De school richt zich ook op ouders. “Die beschouwen we als educatieve partners. We zijn ons ervan bewust dat de school de ouders moet versterken, zodat ze in staat zijn om een bijdrage te leveren aan het onderwijsproces van hun kinderen.”

Het verhaal achter het Crescent College lijkt op dat van het Lucernacollege, ook een initiatief van de Turkse gemeenschap, al profileren die scholen zichzelf niet als islamitische onderwijsinstellingen. Lucerna kon indertijd snel opstarten omdat ze een erkenning hadden voor het Nederlandstalige onderwijs in Brussel en vandaaruit vestigingen oprichtten in Houthalen-Helchteren en in Antwerpen.

Minstens 144 leerlingen

Het Crescent College wil in Genk starten met een eerste graad. “Daarvoor hebben we 144 leerlingen nodig”, zegt R. E. “We hebben op geen enkele manier promotie gemaakt en toch zijn al 57 jongeren ingeschreven. Van hen komen er 52 uit Genk en vijf uit omliggende gemeenten.”

Regina Mundi

Een concrete locatie voor de nieuwe school is er nog niet. Maar de initiatiefnemers lonken naar het gebouw van Regina Mundi aan de Grotestraat in Genk. De huidige leerlingen en leerkrachten van Regina Mundi verhuizen in september naar hun nieuwbouw aan de Bret. “Daarnaast is er ook nog het gebouw van Syntra dat binnenkort leeg komt te staan”, zegt E. “We gaan daarover nog gesprekken voeren. Maar onze voorkeur gaat uit naar Regina Mundi. Die locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, in de buurt ligt een prachtige bibliotheek en je hebt de faciliteiten van een centrum.”

 Joost De Bock

Maar of het ook deze locatie zal worden, is nog niet zeker. Het gebouw van Regina Mundi is immers eigendom van de stad. “Het Crescent College heeft inderdaad contact opgenomen om zich voor te stellen”, zegt de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V). “We hebben de vraag gekregen of we het gebouw van Regina Mundi kunnen verhuren. Maar als de nieuwe campus aan de Bret niet op tijd klaar is, heeft Regina Mundi het recht om te blijven waar ze zijn. Bovendien zoeken we ook een tijdelijke invulling voor de Academie voor Beeldende Kunst en Media, omdat op hun campus bouwwerken zijn gepland.”

Over de islamitische school zelf wil Wim Dries geen standpunt innemen. Eerste schepen Angelo Bruno (Pro Genk) doet dat wel: “Er is nog altijd zoiets als vrijheid van onderwijs”, zegt hij. “De vraag is er gekomen en we hebben ruimte ter beschikking. We moeten dan ook oprecht bekijken wat de mogelijkheden zijn voor de ontwikkeling van die school.”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) laat weten dat haar administratie nog geen dossier over Crescent College heeft ontvangen.

Tweede project

Naast het Crescent College, heeft ook de Islamitische Federatie van België (BIF) plannen om een school te openen in de buurt van Genk, zo is te horen in islamitische kringen. De Turkse stichting ontkent echter de geruchten en zegt de handen vol te hebben met de opstart van hun school in Charleroi. De BIF heeft na Diyanet de meeste moskeeën in Limburg. Diyanet is een Turkse overheidsinstelling, de Islamitische Federatie van België is niet verbonden aan de Turkse overheid.

De BIF – ook bekend als Milli Görüs – heeft in Limburg acht moskeeën, waarvan de moskee aan de Pastoor Paquaylaan in Heusden erkend is. Het is een van de weinige moskeeën in Limburg met een imam die Nederlands spreekt. Naast die moskeeën volgt straks dus misschien een eigen middelbare school.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws