Femke Hermans met haar IBO-wereldtitel.© RR

BOKSEN SUPERWELTERS 

Na Oleksandr Usyk kan ook onze Femke Hermans onbetwiste wereldkampioen boksen worden, maar in het kamp van concurrente Emma Kozin blijft het stil: “Dit frustreert me enorm”

LONDERZEEL -

Het voorbije weekend waren de ogen van iedere boksliefhebber gericht op de kamp tussen Tyson Fury en Oleksandr Usyk, met alle mogelijke wereldtitels als inzet. Misschien moest u daarbij even denken aan Femke Hermans, want ook onze landgenote komt in aanmerking voor zo’n kamp om de ‘Undisputed Champion of the World’ te worden. Eén probleem: blijkbaar is iedereen bang van de Londerzeelse. Hermans geraakt stilaan gefrustreerd: ze wil boksen, maar het kan niet.

Eric Biesemans

In oktober vorig jaar schreef Femke Hermans boksgeschiedenis door in Canada niet alleen Mary Spencer te kloppen, maar meteen ook twee gordels mee te brengen naar België. Hermans had zich tot wereldkampioene bij de superweltergewichten gekroond bij de IBO en IBF. Een maand later verzekerde de Sloveense Emma Kozin zich van de titels bij de WBC en WBO, in dezelfde gewichtsklasse. Een ultieme confrontatie met vier titels als inzet drong zich op. Manager Ezzeddine Laggoune begon de eerste contacten te leggen.

Daar bleef het voorlopig bij, want aan de andere kant van de lijn blijft het stil. Te stil. “Ondertussen heb ik in januari nog een keer kunnen boksen in Gent”, vertelt Hermans. “Niks speciaals, maar ik kon mijn gordels tenminste eens tonen. Eén kamp tussen twee titelgevechten, dat mag nog, maar meer niet. Ik wacht nu op een antwoord van de IBF, want ik moet in die bond mijn titel verdedigen. Zo’n gevecht met de vier titels als inzet krijgt wel mijn voorrang.”

© GEERT TRESIGNIE

Geen reactie

“Ze blijven ons echter aan het lijntje houden”, gaat Hermans verder. “Kozin moet langs mij passeren voor zo’n ultieme kamp, maar haar management laat zich niet horen. Ik ben zelfs speciaal naar Londen getrokken om haar titelkamp te zien. Dan wil ze eerst nog een kleine kamp boksen en als ik een ballonnetje oplaat, zorgt dat voor weinig reactie uit haar kamp. Ondertussen kan ik alleen maar vaststellen dat de zes boksers die in mijn categorie achter mij staan allemaal onderling gaan boksen. Ikzelf kan geen kant uit. En in België hebben we als klein boksland ook geen bom geld om zo’n gevecht te organiseren.”

Ooit moeten de twee superweltergewichten tegen elkaar uitkomen, maar wanneer dan? “Ondertussen blijf ik trainen, zij het niet met dezelfde intensiteit. Het frustreert me enorm. Ik boks omdat ik wil boksen. Ik wil wedstrijden vechten. Je hebt dan twee titels en je komt niet aan de bak... Zo’n groot gevecht programmeer je natuurlijk niet zomaar. Het is duidelijk dat het nog even wachten zal worden vooraleer die titel van ‘Undisputed Champion’ zal worden uitgereikt,” aldus Femke.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer