Sinds de Handelslei is opgebroken op 18 april, zoekt het verkeer een weg door de dorpskern. In de Hogebaan aan Maria Middelares is het altijd al heel druk geweest.© Elke Lamens

Verkeer in dorpskern van Sint-Job past zich maar moeilijk aan nieuwe verkeerssituatie aan: “Extra gevaarlijk voor kinderen aan scholen”

Sint-Job -

Door de heraanleg van de Handelslei is de doorgang naar de dorpskern afgesloten. Niet alleen rijdt bijna de helft van de bestuurders te snel op de omleidingsroutes, ook aan de scholen lappen ze de verkeersregels aan hun laars. De gemeente maant aan om deze te respecteren.

Elke Lamens

Aan basisschool Go! Invento De Brug voerden deze week nog de school én Verkeerswerkgroep Sint-Job samen actie om de schoolstraat te respecteren. Wat verderop, aan vrije basisschool Maria Middelares in de Hogebaan, blijkt de situatie niet veel beter.

“We krijgen meermaals meldingen over gevaarlijke verkeerssituaties aan de schoolomgeving van Maria Middelares. In de Hogebaan geldt een parkeerverbod in één rijrichting om de verkeersdoorstroming te vergemakkelijken”, meldt de gemeente.

Door ongeduldige chauffeurs wordt het gevaarlijk aan de schoolpoort in de Hogebaan.© Elke Lamens

“Ongeduldige chauffeurs gebruiken nu het voet- en fietspad om hun weg te vervolgen in plaats van even te wachten tot de tegenligger is gepasseerd. Zo’n rijgedrag brengt kinderen en andere ouders in gevaar. Het parkeerverbod in één rijrichting voorkomt dat er buiten de schoolspitsmomenten te hard wordt gereden in de Hogebaan. Bestuurders gebruiken deze weg in plaats van de voorgestelde omleidingsroute langs de Zandstraat.”

“Niet fietsen door werfzone”

De gemeente roept de weggebruikers nogmaals uitdrukkelijk op om de verkeersregels te respecteren. “Ieders veiligheid primeert. Gevaarlijke en hinderlijke manoeuvres horen hier niet thuis: rijd niet over de stoep, niet tegen de richting in van een enkelrichtingsstraten en niet door het rode licht. Pas bovendien je snelheid aan. Bij de start en het einde van de schooldag is het enorm druk aan de schoolomgevingen. Vermijd die plaatsen tijdens die spitsmomenten als je daar niet moet zijn”, klinkt het nadrukkelijk.

LEES OOK : Verkeerswerkgroep en basisschool De Brug voeren samen actie in Rode Kruislaan: “Respecteer de schoolstraat alstublieft!”

Echter, niet alleen de autobestuurders overtreden de regels. “We merken dat heel wat fietsers toch door de werfzone proberen te fietsen. Dit is niet toegestaan en leidt tot gevaarlijke situaties”, waarschuwt de gemeente.

Voor fietsers is er een korte omleiding via de omliggende straten. Ten oosten van de Handelslei is dat via de Brechtsebaan, Tilburgbaan, Goudregenlaan en het jaagpad langs het kanaal. Ten westen van de Handelslei volgen de fietsers dan weer een omleiding via de Eikenlei, Canadalaan en het jaagpad langs het kanaal.

Ook fietsers moeten netjes de omleiding volgen.© rr

Extra signalisatie en communicatie

De gemeente erkent de problemen en ondernam al actie. “We stuurden de afgelopen weken al bij waar nodig: plaatsten extra signalisatie om de aandacht te vestigen op de snelheidsbeperking van dertig kilometer per uur en richtten een zone 30 in”, reageert schepen van Mobiliteit Eline Peeters (N-VA).

“In wijk Lochtenberg plaatsten we al een bord uitgezonderd plaatselijk verkeer omdat we daar sluipverkeer zien. Verder voorzien we nog in borden om te wijzen op fietsers aan de brug Sas 5 om de veiligheid te verbeteren.”

“Daarnaast blijven we extra inzetten op communicatie en is de politie nog steeds zeer aanwezig in de omgeving om te handhaven waar nodig. We blijven uiteraard de situatie monitoren en sturen bij waar nodig. Met deze maatregelen houden we de verkeerssituatie vandaag stabiel, net om mensen de kans te geven om hun gedrag aan te passen. We houden er rekening mee dat tijdens de eerste weken van de werken mensen moeten wennen aan de nieuwe situatie. Dat zijn steeds de moeilijkste, mensen moeten hun weg nog zoeken en de omleidingen leren kennen”, benadrukt ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners