Stad Antwerpen treedt niet toe tot statiegeldalliantie

Zelfs met sp.a in de coalitie treedt de stad Antwerpen niet toe tot de statiegeldalliantie. Op de gemeenteraad maandagavond deed oppositiepartij Groen opnieuw een poging het stadsbestuur te overtuigen. “Wij blijven aandringen op conclusies en voorstellen van de bevoegde ministers, maar gaan als stad hier niet op vooruitlopen”, zegt Fons Duchateau (N-VA), schepen van Stads- en Buurtonderhoud.

Jan Stassijns

Sluit de stad Antwerpen zich aan bij de Statiegeldalliantie? Het antwoord is en blijft nee. De Statiegeldalliantie pleit voor het invoeren van statiegeld op drankverpakkingen. Al meer dan 850 Belgische en Nederlandse organisaties, lokale overheden en bedrijven sloten zich al aan.

© Patrick De Roo

Op de gemeenteraad maandagavond diende oppositiepartij Groen opnieuw een voorstel in om als stad toe te treden tot de alliantie. Het ging om hetzelfde voorstel dat Groen in de vorige legislatuur samen met toenmalige oppositiepartij sp.a deed. Het was toen bij monde van Toon Wassenberg dat de Antwerpse socialisten zich al grote pleitbezorgers voor statiegeld én de toetreding tot de alliantie toonden. Maar zelfs met sp.a in de coalitie, die vorig jaar volmondig ja stemde op het voorstel, verandert het standpunt van het stadsbestuur niet. Enkel PVDA en CD&V stemden mee voor en dus werd de motie weggestemd.

© Joris Herregods

Volgens sp.a-fractieleider Yasmine Kherbache is het aansluiten bij de Statiegeldalliantie een symbolische geste. “Laat de strijd tegen blikjes daar vooral niet van afhangen”, stelde ze.

Vragen om problemen

Kherbache verwees naar de collegiale brief die vorig jaar vanuit het stadsbestuur naar toenmalig Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) werd gestuurd. “De collegiale brief naar de minister is een straffer statement dan het ondertekenen van de statiegeldalliantie, waar we op zich geen probleem mee hebben. Maar het is geen goed idee om als stad het statiegeld alleen in de stad in te voeren, dat is vragen om problemen.”

© PDR

Ook CD&V liet van zich horen. De partij, die deze legislatuur terug op de oppositiebanken belandde, stemde vorige jaar nog tegen de toetreding. Maandagavond waren de christendemocraten uitgesproken voor. “Als compromis hebben we vorig jaar beslist om de toetreding te laten afhangen van objectief onderzoek”, aldus gemeenteraadslid Sam Voeten (CD&V). “De resultaten van dat onderzoek zijn intussen gekend. We weten nu zeker dat het aandeel zwerfvuil zal dalen en ook de kostenbesparing voor de overheid is een bewezen feit. Nu is dus het moment om ons aan te sluiten.”

Niet op vooruitlopen

Schepen van Stads- en Buurtonderhoud Fons Duchateau (N-VA) riep op om de motie niet te steunen. “Wij blijven vanuit het college aandringen op voorstellen van de bevoegde ministers. Wij gaan hier als stad niet op vooruitlopen.”

Volgens Groen-gemeenteraadslid Ilse Van Dienderen begrijpt de meerderheid niet wat de Statiegeldalliantie inhoudt. “Die pleit net bij de minister om er werk van te maken”, zei ze. “Dat is een sterker signaal dan een brief op te sturen.