Tokio ver weg voor turner Van Gelder

Foto: ANP

De kans dat Yuri van Gelder nog eens aan de Olympische Spelen deelneemt is miniem. Volgens bondscoach Bram van Bokhoven heeft de ringenspecialist vooralsnog niet aangetoond het niveau te halen om aan wereldbekerwedstrijden deel te nemen. Omdat hij geen deel uitmaakt van de ploeg waaruit de WK-selectie wordt samengesteld is dat de enige route voor de Brabander om in Tokio uit te komen.

,,Het afgelopen jaar hebben we afgesproken dat Yuri scores van rond de 14,9 moet laten zien om voor World Cups in aanmerking te komen. Dat is nog niet gebeurd”, vertelde Van Bokhoven op Papendal, waar gymnastiekbond KNGU een toelichting gaf op de kwalificatieregels voor Tokio 2020. Van Gelder werd bij de Spelen van Rio wegens wangedrag naar huis gestuurd.

Van Gelder wil, zo meldde Van Bokhoven, die nog wel contact heeft met zijn oud-pupil, in een aantal challengers in juli en augustus zijn kunsten laten zien. ,,Hij wil mij dan overtuigen”, aldus de bondscoach, die Van Gelder niet zag opdagen bij EK-kwalificatiewedstrijden. ,,Ik had hem daar eerlijk gezegd wel verwacht.”