Direct naar artikelinhoud
AchtergrondWout van Aert

‘De Giro halen lijkt mij zéér moeilijk’: zware val van Wout van Aert heeft ook zware gevolgen

Wout Van Aert op de grond na zijn zware valpartij in Dwars Door Vlaanderen.Beeld vrt

Zeven ribben, het sleutelbeen én het borstbeen gebroken. Het medisch rapport van Wout van Aert (29) oogt bijzonder zwaar na zijn val in Dwars door Vlaanderen. Maar wat betekenen die blessures concreet op korte en lange termijn? Sportarts Tom Teulingkx legt uit. ‘Wout zal bijzonder veel pijn hebben. En als we naar de blessures kijken, lijkt de Giro halen mij zéér moeilijk.’

Wout van Aert in tranen – voorovergebogen op de grond. Meteen was de ernst van zijn val duidelijk. En effectief: in het ziekenhuis van Ronse toonden de eerste onderzoeken maar liefst negen breuken aan. “Het feit dat zélfs het borstbeen gebroken is, bewijst dat de klap gigantisch was”, vertelt sportarts Tom Teulingkx.

Twitter bericht wordt geladen...

Sleutelbeenbreuken komen vaak voor in het wielrennen. Kijk maar naar Amaury Capiot, die stond elf dagen na z’n sleutelbeenbreuk doodleuk aan de start in Dwars door Vlaanderen. “Vanuit de ploeg was er druk om te starten”, gaf hij met schroom toe op het startpodium.

“Zulke situaties vind ik een schande. Het is een breuk die snel herstelt, maar zeker niet na elf dagen. Reken minstens op vier weken herstel”, duidt Teulingkx.

Borstbeen

Na een maand terug kunnen fietsen lijkt goed nieuws voor Wout van Aert, maar door de combinatie met zijn andere breuken zal de kopman van Visma-Lease a Bike een pak langer buiten strijd zijn. “Een sleutelbeen kan je opereren, maar ribben niet. Een verband errond doen is fysisek gewoon niet mogelijk. Het grootste probleem is dat je een ribfractuur niet kan laten rusten, want anders zou je niet mogen ademhalen. In principe moet je rekenen op zes à acht weken herstel.”

Bij zijn val in de Tour in 2019 – waar Van Aert een absurd diepe snijwonde opliep – waren de kansen op blijvende problemen veel groter. Wout kwam ook sterker terug, dus op zich hoeven we niet te panikeren
Tom TeulingkxSportarts

En dan is er ook nog een breuk in het borstbeen, het bot dat onder meer het hart beschermt. “Een borstbeen breek je écht niet zomaar. Het zal wellicht om een barst gaan, want enkel bij héél zware verkeersongevallen zien we dat het borstbeen volledig doorbreekt. Voor Van Aert is het vooral cruciaal dat er geen organen geraakt zijn, want het borstbeen beschermt de longen”, aldus Teulingkx.

Lees ook

Hans Vandeweghe over de val van Wout van Aert: ‘Dit is de prijs die we betalen voor het moderne wielrennen’

Ondanks alle zware blessures is er ook goed nieuws. “Op lange termijn zal Wout hier niets aan overhouden. Zowel het sleutelbeen, het borstbeen als de ribben zullen automatisch terug aan elkaar groeien. Bij zijn val in de Ronde van Frankrijk in 2019 – waar Van Aert een absurd diepe snijwonde opliep – waren de kansen op blijvende problemen veel groter. Wout werkte keihard aan zijn revalidatie en kwam ook sterker terug, dus op zich hoeven we niet te panikeren.”

Luchtbeeld van het moment van de val.Beeld Eurosport

Slapeloze nachten

Dat het goed komt, daar twijfelt dus niemand aan. Maar het blijft wel een bittere pil om te slikken voor Van Aert, die dit seizoen piekte naar de Ronde én Roubaix. Op 4 mei, over ruim een maand, zou hij ook met ambitie starten in de Ronde van Italië. Is dát doel dan wel nog haalbaar?

“Ik heb geen concrete informatie over het medische dossier en kan dus enkel in algemene termen spreken, maar om in vier weken te herstellen van deze blessures lijkt mij zéér moeilijk. Een terugkeer na zes à acht weken in competitie zou logischer zijn.”

De impact op korte termijn is een ander verhaal, aldus Teulingkx, die ook voorzitter is van de vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA). “Na zo’n val met tachtig kilometer per uur ben je helemaal geblutst. Dat geeft een enorme stressreactie op het lijf. Vergeet zeker de schaafwonden niet, die zullen voor slapeloze nachten zorgen. Alles bij elkaar zijn het heel vervelende blessures.”