Het stadsbestuur van Kiev probeert alle patiënten en artsen over te plaatsen naar andere medische instellingen in de hoofdstad.
Foto: AFP

Kiev ontruimt twee ziekenhuizen uit vrees voor Russische aanvallen

In de Oekraïense hoofdstad Kiev worden vrijdag twee ziekenhuizen ontruimd, waaronder ook een kinderziekenhuis. Er wordt gevreesd voor Russische aanvallen, zo heeft het stadsbestuur van Kiev medegedeeld op de berichtendienst Telegram.

Kiev neemt de maatregel "omdat op onlinemedia op grote schaal een video wordt gedeeld waarin een de facto vijandelijke aanval op deze medische faciliteiten wordt aangekondigd", meldt het stadsbestuur op de berichtendienst Telegram.

Volgens die video worden de 2 ziekenhuizen in het noorden van de hoofdstad bewoond door soldaten "die zich verschuilen achter zieke kinderen". Volgens Kiev is dat "een absolute leugen en een provocatie van de vijand, die zo de sociale infrastructuur van de hoofdstad probeert te treffen".

Het stadsbestuur zegt dat het alle patiënten en artsen probeert over te plaatsen naar andere medische instellingen in de hoofdstad.

Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne, in februari 2022, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO minstens 1.682 aanvallen op de gezondheidszorg in Oekraïne geregistreerd. Daarbij vielen bij het medisch personeel en patiënten zeker 128 doden en 288 gewonden.

Meest gelezen