Tijdens de expo tonen acht deelnemers met een visuele uitdaging hun fotografisch werk.© Stef Geeraerts

Mensen met visuele uitdaging presenteren fotografisch werk: “Dit is niet eens zo’n gek idee hoor”

Mol -

Acht personen met een visuele uitdaging legden de voorbije periode zichzelf en hun omgeving vast op foto. Het resultaat is nog tot en met 29 mei te bewonderen tijdens de tentoonstelling Van beeld tot verbeelding. “Als iedereen wat meer rekening houdt met elkaar, maakt dat een wereld van verschil.”

Stef Geeraerts

Cultuurcentrum ’t Getouw vormt nog tot het einde van de maand de uitvalsbasis voor een tentoonstelling van acht mensen met een visuele uitdaging. Tinne Vansand, studente fotografie aan de Academie Beeldende Kunsten, zorgde voor de ondersteuning in de aanloop naar de tentoonstelling, die samen met de adviesraad voor personen met een beperking vanuit de Gemeente Mol georganiseerd wordt.

Het idee ontstond nadat Tinne het boek Excluses, wat uitsluiting doet met mensen van auteur Beno Schraepen had gelezen. Het boek gaat de confrontatie aan met excuses die vandaag nog vaak gebruikt worden en uitsluiting en segregatie in stand houden. (lees verder onder de foto’s)

Blinden en slechtzienden werden voor de expo begeleid tijdens het fotograferen.© rr

De foto toont een close-up van een raam met structuurglas. Op de linkerkant van de foto lijkt het patroon op ijsbloemen geribbeld met willekeurige, natuurlijke vorming, wat een ruw en onregelmatig oppervlak creëert. Aan de rechterkant is het patroon meer uniform en geometrisch, met herhalende vormen die lijken op sterren of bloemen. Het licht dat door het glas schijnt, benadrukt de texturen en geeft het een glinsterend effect.© rr

Sommige deelnemers ervaren de wereld zonder kleur, anderen zien gedeeltelijk, vaag of zelfs helemaal niet. “Mensen met een beperking kunnen nog steeds te weinig participeren, omdat de maatschappij eerder zelf voor de handicap zorgt”, zegt Tinne.

Drempels van samenleving

“Tijdens mijn opleiding deed ik heel wat onderzoek naar fotograferen met blinden en slechtzienden. Een idee dat niet eens zo gek bleek te zijn. Vooral in het buitenland bleek dat wel vaker te gebeuren. In landen als India is dat gegeven al helemaal ingeburgerd.”

Om de expo vorm te geven, ging Tinne op zoek naar een diverse groep van acht deelnemers. “Het was de bedoeling om iedereen te leren kennen zodat ik rekening kon houden met de verschillende visuele uitdagingen”, klinkt het. “Dat was in het begin best een zoektocht omdat ik van opleiding psycholoog ben en ook het achtergrondverhaal van de deelnemers erg interessant vond.”

© rr

De setting van de tentoonstelling speelt zich af op verschillende plaatsen in de Kempen waaronder het Prinsenpark in Retie. “In een bos valt zowel voor blinden als slechtzienden veel te beleven. Als mensen kampen met een visuele beperking, is het belangrijk dat ze de omgeving toch kunnen ervaren op een manier die verder gaat dan wat je ziet”, zegt Tinne.

Een blik achter de schermen van het maakproces.© Stef Geeraerts

Wereld van verschil

Niet alleen het Prinsenpark, maar ook bezoekerscentrum Tabloo in Dessel en be-Mine in Beringen vormden de setting voor de foto’s. “Het was voor mij een intens traject, omdat ik enorm geraakt ben door de groep waarmee ik heb samengewerkt. Het gaat om mensen die zich over verschillende drempels hebben gezet. Onze maatschappij heeft nog veel te leren, maar als iedereen een klein beetje moeite doet om met elkaar rekening te houden en te bekijken wat er nodig is, zorgt dat voor een wereld van verschil. Het kan voor velen het verschil maken tussen deelname aan de samenleving of buiten de boot vallen. We moeten manieren vinden om elkaar te ondersteunen.”

De tentoonstelling is voor iedereen toegankelijk. “Alle werken worden auditief besproken met BeMyEyes, waar de bezoekers een auditieve beschrijving krijgen van de foto’s zodat ze alles toch kunnen waarnemen”, zegt Tinne.

Ook Peter, die de groep deelnemers vertegenwoordigt, is trots op het resultaat. “Het enthousiasme en de manier waarop Tinne met ons omgaat, is ongelooflijk. Dankzij het project hebben we inclusie ervaren zoals het zou moeten zijn: zonder drempels. Fotografie was dan wel de rode draad door ons project, maar Tinne gaf ons zo veel meer door in mogelijkheden te denken in plaats van in beperkingen, waardoor verschillende deelnemers het geloof in zichzelf teruggevonden hebben.”

“Dankzij het project hebben we inclusie ervaren zoals het zou moeten zijn: zonder drempels. Fotografie was dan wel de rode draad door ons project, maar Tinne gaf ons zo veel meer door in mogelijkheden te denken in plaats van in beperkingen”

Peter

Deelnemer

Wendy Soeffers (N-VA), schepen van Personen met een beperking, blikt tevreden terug op het project. “We willen in onze gemeente zo veel mogelijk drempels wegnemen door een inclusief beleid met een exclusief aanbod waar dat nodig is”, zegt Soeffers. “De tentoonstelling is een mooi voorbeeld van een inclusieve samenwerking waarvan we allemaal iets kunnen leren. Laat deze expo een inspiratie zijn voor anderen om verder te werken aan een inclusief Mol.”

De expo in ’t Getouw is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10 tot 20 uur en op vrijdag van 10 tot 18 uur. Op zaterdag en zondag is iedereen welkom van 13 tot 17 uur. Bezoekers kunnen tijdens de tentoonstelling gebruikmaken van bluetooth-oortjes.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners