© svh

Mechelse topstukken ontroeren wereldbefaamde Belgische kunstenares

Museum Hof van Busleyden in Mechelen pakt uit met monumentaal werk van de wereldbefaamde Belgische kunstenares Berlinde De Bruyckere. Daarin gaat ze de dialoog aan met de absolute topstukken van het Bourgondische stadspaleis: de recent gerestaureerde 16de-eeuwse Besloten Hofjes.

Sven Van Haezendonck

De Bruyckere zag de Mechelse kunstschat voor het eerst tijdens de tentoonstelling 'Op zoek naar Utopia' in M-museum in Leuven. Daar werden voor het eerst enkele van de gerestaureerde Besloten Hofjes aan het grote publiek getoond.

De laatmiddeleeuwse retabelkastjes grepen haar onmiddellijk aan. "Ik was heel sterk ontroerd door hun schoonheid en detail. Heel vaak wil je als kunstenaar voor zo'n ervaring een eigen hertaling maken. Het verschil met andere meesterwerken is dat aan deze Besloten Hofjes generaties na generaties dingen aan werden toegevoegd", vertelt Berlinde De Bruyckere.

De topkunstenares liet er zich door inspireren voor haar eigen werken voor It almost seemed a lily, haar eerste solotentoonstelling in ons land sinds 2014. De tentoonstelling loopt van 15 december tot 12 mei 2019. Een ticket kost 11 euro. Jongeren van 13 tot 26 jaar betalen 5 euro, wie jonger is dan 13 mag gratis binnen.

www.hofvanbusleyden.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER