© BERT DE DEKEN

Horeca-uitbaters halen hun slag thuis: Dan toch WK-matchen op Grote Markt in Turnhout

Het stadsbestuur schrijft dan toch een concessie uit voor de WK-uitzendingen op de Grote Markt in plaats van op het Warandeplein. De nieuwe beslissing komt er na overleg met horeca-uitbaters en markthandelaars.

Wouter Adriaensen

Na een grondige analyse van negen locaties in en rond de stad had het college besloten de uitzendingen van het WK voetbal komende zomer naar het Warandeplein te verhuizen. De Grote Markt en Park Spooreinde moesten het afleggen wat betreft veiligheid, infrastructuur en de mogelijkheid om een fandorp te plaatsen.

Minstens één en mogelijk drie wedstrijden van de Rode Duivels worden op zaterdagnamiddag afgewerkt. Door de zaterdagse markt bleef er op de Grote Markt te weinig tijd over voor de opbouw van een veiligheidszone rond de schermen. “Ondertussen zijn we in gesprek gegaan met de horeca-uitbaters en de markthandelaars”, duidt burgemeester Eric Vos (TIM), ook bevoegd voor evenementen. “Zij hebben een engagement aangegaan om de opbouw mee mogelijk te maken. Wellicht eindigt de markt op matchdagen een uurtje vroeger.”

Toen de stad de verhuis naar het Warandeplein bekendmaakte, stuurde Horeca Ondernemers Turnhout (HOT) een open brief naar het college met de vraag de beslissing terug te draaien. “We zijn heel blij met deze constructieve oplossing”, reageert Paul Versteylen, zaakvoerder van café Sint-Pieter op de Grote Markt en lid van de stuurgroep van HOT. “Dat was de enige richting die verdedigbaar is voor zowel de bevolking van Turnhout als voor de ondernemers in het centrum van de stad. Het verschil met uitzendingen op het Warandeplein zou enorm geweest zijn, niet alleen voor ons, maar ook voor de beleving van de toeschouwers.”

HOT heeft nut

“Uiteraard zijn we ook bijzonder verheugd dat HOT amper twee maanden na haar oprichting al haar nut heeft bewezen”, vult Gert Laurijssen van Foodservice Alliance aan. “We zijn er samen in geslaagd om op zeer korte tijd een sterke beweging op gang te brengen. Vroeger zou het ondenkbaar geweest zijn dat ondernemers van buiten het centrum van de stad zich inzetten voor de belangen van collega’s op de Grote Markt. Dankzij HOT lukt dat vandaag wel.”

Het stadsbestuur wil zo snel mogelijk een open oproep lanceren voor kandidaat-organisatoren van de uitzendingen. “Het is een mogelijke piste dat de horeca-uitbaters zich zelf kandidaat stellen”, geeft Paul Versteylen mee. “De samenwerking met Markt Events, dat instond voor het WK 2014, verliep vlot. Na wat kleine strubbelingen in het begin was dat twee jaar geleden tijdens het EK met tafeltennisclub TTK hetzelfde. Als een van hen het zou halen, liggen de communicatielijnen dus direct terug open.”