© Hans Otten

“Waar de knelpunten zijn? Overal. Alles zit vast”

Ook de Kempen kregen maandagochtend flink hun part van de nationale verkeersellende. De hevige sneeuwval veranderde quasi elke brug in een onneembare helling.

Hans Otten

De felle sneeuwval van maandagvoormiddag deed het verkeer op het hele Kempense wegennet nog slechts stapvoets vooruitgaan. Toch registreerden de zeven politiezones in onze regio ontelbare verkeersongevallen door slippartijen, in bijna alle gevallen met enkel stoffelijke schade tot gevolg. Maar nog meer hinder veroorzaakten de ondergesneeuwde bruggen op de gewestwegen: bedenk eender welke druk gebruikte helling in onze regio en er waren maandag wel een of meerdere vrachtwagens tegenop gestrand.

Wegen dichtgeslibd

“Waar de knelpunten zaten? Overal. Alles zat vast”, klinkt het met een zucht bij de politie Turnhout. “De brug van de Nassaulaan in Turnhout, de bruggen over de E34 in onze zone, de brug van de Noordlaan in Kasterlee, overal was er grote hinder.” De slibberende vrachtwagens versperden de doorgangen, waardoor nogal wat omliggende wegen volledig dichtslibden.

Andere ernstige knelpunten in de Kempen waren de fly-over op de grens van Oevel (Westerlo) en Geel, de brug van Meerhout-Zittaart naar Tessenderlo over de E313, verschillende bruggen over de E313 in Herentals en Olen, de Simonsebrug op de Zuiderring in Mol en de brug over de E34 tussen Arendonk en Retie. “Daar hebben we de bezemschopwagen van de gemeente erbij gehaald, om het wegdek zoveel mogelijk sneeuwvrij te maken”, zegt commissaris Nico Meulemans van zone Kempen Noord-Oost. “Zodra dat gebeurd was, heeft een externe firma de vastgelopen vrachtwagens losgetrokken. Daarna verliep het verkeer weer vlot.”

Heel wat meer moeite kostte het op de E313, waar rond 10.30u precies in het midden tussen de afrit- en opritstrook Herentals-Industrie een vrachtwagen ‘in schaar’ was gegaan. Het vehikel raakte gekneld tussen middenberm en vangrail, en versperde daarmee de volledige doorgang. Het verkeer richting Hasselt kwam muurvast te zitten, wat al snel een file vanaf Ranst opleverde.

Vangrail

“Ik zag hoe die vrachtwagen naar het linkerrijvak reed om andere voertuigen in te halen”, vertelt de gestrande vertegenwoordiger Peter Smeets. “Ik dacht nog ‘dat zou ik niet doen, blijf rechts rijden!’. Even later begon hij te slingeren en ging dwars over de rijweg heen. Een Duitse vrachtwagen heeft nog geprobeerd om hem los te trekken, maar dat is niet gelukt. Ik sta hier nu een uur. Mijn eerstvolgende afspraak in Hasselt heb ik maar afgezegd.”

Het duurde uren voor de camion getakeld was. De eerstvolgende oprit Herentals-Oost in Olen zat een tijdlang versperd door een tankwagen. “Ik was even op de strook tussen af- en oprit gestopt om mijn ruitenwissers ijsvrij te maken”, vertelt de trucker. “Ik was bang dat ik niet meer weg zou geraken, maar tot mijn vreugde begon de truck toch te rijden. Maar een paar meter verder gleed ik gewoon naar de vangrail toe. Niets aan te doen. Hopelijk komen ze snel takelen, al is het de vraag hoe lang het duurt voor die diensten hier geraken.”

Ook aan de overzijde in Olen, richting Antwerpen, raakten verscheidene vrachtwagens in de problemen. Dat leidde tot grote verkeershinder die kort na de middag zelfs tot aan het klaverblad in Lummen reikte.

Gewonden

Beide snelwegongevallen bleven gelukkig van slachtoffers gespaard. Elders op Kempense wegen moesten wel mensen voor verzorging naar het ziekenhuis worden gevoerd. Op Katersberg in Geel ging een auto om 9.19u aan het slippen en kwam daarbij in aanrijding met een ander voertuig. Bij de klap liep de dertigjarige bestuurster P.A. uit Mol lichte verwondingen op. Op de Lichtaartsesteenweg in Poederlee (Lille) ging rond 15u een auto van de weg af en botste tegen een boom. Er waren geen andere voertuigen betrokken. De bestuurder werd daarna in allerijl met de ziekenwagen naar het hospitaal gevoerd.