Schietincident kostte ‘De Reus’ van Bende van Nijvel zijn baan bij Groep Diane

Christiaan B., de vermeende ‘Reus’ van de Bende van Nijvel, was werkzaam bij de Groep Diane. Hij werd begin jaren ‘80 uit dit eliteteam van de rijkswacht gezet na een incident waarbij B. zijn wapen liet afgaan. ‘De Reus’ heeft altijd volgehouden dat zijn wapen gesaboteerd was.

rrln

“Zijn wapen is per ongeluk afgegaan, ergens in Zaventem. De juiste omstandigheden kennen we niet. Maar de kogel moet in een kast zijn terechtgekomen”, stelt Geert Lenssens, de advocaat van de broer van B, tegen De Standaard. Dat heeft de inmiddels overleden man alleszins altijd tegen zijn broer verteld. Na dat schietincident werd B. uit de Groep Diane gezet. “Hij heeft altijd volgehouden dat hij toen geflikt is. Dat iemand met zijn wapen had geknoeid. Hij was daar heel verbitterd over”, zegt Lenssens nog.

Sabotage?

Volgens B. werd hij erin geluisd. Iemand zou met zijn wapen hebben geknoeid. Dat is een nogal technisch verhaal, legt Lenssens uit aan VRT NWS. “Wanneer een bepaald type van wapen laadt, moet men er niet enkel een lader insteken, maar moet er ook een kogel in de kamer komen. Als men het wapen vervolgens ontlaadt, moet de lader eruit en moet de kogel ook uit de kamer geraken. Dat gebeurt normaal automatisch.” Bij B. bleef de kogel echter in de kamer steken. De man besefte dat niet en haalde uit routine de trekker over.

In dergelijke kringen zou het “niet zo moeilijk zijn om een kogel in een kamer te blokkeren”, aldus nog Lenssens. De broer van de vermeende ‘Reus’ vraagt zich af of collega’s, die al bij de Bende van Nijvel zaten, het wapen saboteerde om B. te rekruteren, nadat hij werd geschorst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen